Celebryci wśród szefów kuchni

Popularność restauracji i różne rankingi je klasyfikujące stały się przyczyną powstania pewnej kasty szefów kuchni – celebrytów. Wielu z nich gości na ekranach telewizorów, mając swoje autorskie programy. Rozwój internetu przyczynił się do popularyzacji nazwisk znanych szefów kuchni, m.in. Davida Changa, który znany jest w całym Nowym Jorku i dla niego wiele osób gotowych jest przemierzyć świat, żeby spróbować jego specjałów. W Polsce nie jest on może znany zbyt wielu osobom, ale już nazwiska Nigella Lawson, Jamie Oliver czy Gordon Ramsey robią na nas pewne wrażenie. Popularność zdobył zwłaszcza ten ostatni, który w bardzo wulgarny sposób „uczy” innych restauratorów, jak powinni prowadzić swoje lokale. Oni są jednak tylko gwiazdami ekranowymi. Coraz większą popularność zdobywają nazwiska szefów kuchni pracujących w danym lokalu. Popularność w ostatnim czasie zdobył Ferran Adria uznawany za najlepszego szefa kuchni na świecie. Jego kuchni molekularna była jednym z najpopularniejszych trendów ostatnich lat. Wiadomość o jego urlopie wywołała wielkie poruszenie wśród osób chcących zarezerwować stolik w jego restauracji. Zainteresowanie osobami, które gotują w danej restauracji wynika z coraz większej świadomości tego, co jemy. Chcemy odwiedzać najlepsze restauracje, a przez to cenimy ludzi, którzy dla nas gotują. Stąd fenomen popularności tak wielu osób związanych z gastronomią.

Leave a Reply

Sierpień 2019
P W Ś C P S N
« Sty    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  
  • Jak właściwie przechowywać produkty żywnościoweJak właściwie przechowywać produkty żywnościowe
    Oprócz krajów trzeciego świata, gdzie głód jest wszechobecnym zjawiskiem, kraje o rozwiniętej cywilizacji wykazują brak poszanowania dla żywności. Jak często zdarza się nam zaglądnąć do lodówki i stwierdzić, że przynajmniej …
  • Kuchnia polskaKuchnia polska
    Kuchnia polska ma to do siebie, że jest bardzo smaczna i raczej lubiana przez większość. Nie tylko Polacy są zakochani w doskonałych korzeniach kulinarnych ojczyzny, ale także podróżni turyści doceniają …