Dobre jak… orzechy

Każdy z nas lubi oś pochrupać między posiłkami. Najlepsze do tego będą różnego rodzaju orzechy. Nie polecam tych najdroższych macadamia, bo ich zakup znacząco uszczupli wasze portfele, ale jak kogoś stać to nie mam przeciwskazań. Inne popularne u nas orzechy to: laskowe, włoskie, migdały i wiele innych. Co jest takiego we właściwościach tych niepozornych produktów? Otóż są one cennym składnikiem błonnika, który polepsza pracę jelit chroniąc przed zaparciami. Ponadto zawierają bardzo dużo korzystnych dla naszego organizmu kwasów tłuszczowych, które wpływają na obniżenie poziomu „złego” cholesterolu. Chronią dzięki temu przed zawałami serca, udarem mózgu i miażdżycą. Orzechy zawierają dużą ilość mikroelementów wpływających na właściwe funkcjonowanie naszych komórek. Magnez pomaga we właściwej pracy układu nerwowego, żelazo chroni przed powstawaniem anemii, witamina E blokuje działanie wolnych rodników, które są przyczyną powstawania komórek rakowych. Orzechy należy spożywać kilka razy w tygodniu, pamiętając o ich wysokiej kaloryczności. Dlatego trzeba nimi zastąpić słone i słodkie przekąski, a nie traktować jako dodatek do nich. Mogą one być niebezpieczne dla alergików, dlatego powinni się wystrzegać tego produktu.

Leave a Reply

Listopad 2018
P W Ś C P S N
« Sty    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
  • Udostępnij swoje potrawyUdostępnij swoje potrawy
    Pasja to coś, czym może poszczycić się wiele osób. Tyczy się ona wielu różnych rzeczy. Pasją wielu osób jest gotowanie i po prostu uwielbiają one to robić. Te osoby zazwyczaj …
  • Kuchnia polskaKuchnia polska
    Kuchnia polska ma to do siebie, że jest bardzo smaczna i raczej lubiana przez większość. Nie tylko Polacy są zakochani w doskonałych korzeniach kulinarnych ojczyzny, ale także podróżni turyści doceniają …