Dobre jak… orzechy

Każdy z nas lubi oś pochrupać między posiłkami. Najlepsze do tego będą różnego rodzaju orzechy. Nie polecam tych najdroższych macadamia, bo ich zakup znacząco uszczupli wasze portfele, ale jak kogoś stać to nie mam przeciwskazań. Inne popularne u nas orzechy to: laskowe, włoskie, migdały i wiele innych. Co jest takiego we właściwościach tych niepozornych produktów? Otóż są one cennym składnikiem błonnika, który polepsza pracę jelit chroniąc przed zaparciami. Ponadto zawierają bardzo dużo korzystnych dla naszego organizmu kwasów tłuszczowych, które wpływają na obniżenie poziomu „złego” cholesterolu. Chronią dzięki temu przed zawałami serca, udarem mózgu i miażdżycą. Orzechy zawierają dużą ilość mikroelementów wpływających na właściwe funkcjonowanie naszych komórek. Magnez pomaga we właściwej pracy układu nerwowego, żelazo chroni przed powstawaniem anemii, witamina E blokuje działanie wolnych rodników, które są przyczyną powstawania komórek rakowych. Orzechy należy spożywać kilka razy w tygodniu, pamiętając o ich wysokiej kaloryczności. Dlatego trzeba nimi zastąpić słone i słodkie przekąski, a nie traktować jako dodatek do nich. Mogą one być niebezpieczne dla alergików, dlatego powinni się wystrzegać tego produktu.

Leave a Reply

Lipiec 2019
P W Ś C P S N
« Sty    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
  • Kuchnia amerykańska- czy faktycznie wyłącznie fast foods?Kuchnia amerykańska- czy faktycznie wyłącznie fast foods?
    W obecnych czasach bardzo powszechne stało się jadanie niezdrowych posiłków z barów Fast foods. Jako ojczyznę tych dań wszyscy traktujemy zapewne Stany Zjednoczone, które najczęściej wprowadzają w codzienność najwięcej zmian. …
  • Ekstrakt z yerba mateEkstrakt z yerba mate
    Yerba mate alternatywą dla kawy i herbaty. Pod obco brzmiącą nazwą „yerba mate”, kryją się suszone listki ostrokrzewu paragwajskiego. Od niedawna ekstrakt z yerba mate cieszy się ogromnym zainteresowaniem Polaków. …