Dobre jak… orzechy

Każdy z nas lubi oś pochrupać między posiłkami. Najlepsze do tego będą różnego rodzaju orzechy. Nie polecam tych najdroższych macadamia, bo ich zakup znacząco uszczupli wasze portfele, ale jak kogoś stać to nie mam przeciwskazań. Inne popularne u nas orzechy to: laskowe, włoskie, migdały i wiele innych. Co jest takiego we właściwościach tych niepozornych produktów? Otóż są one cennym składnikiem błonnika, który polepsza pracę jelit chroniąc przed zaparciami. Ponadto zawierają bardzo dużo korzystnych dla naszego organizmu kwasów tłuszczowych, które wpływają na obniżenie poziomu „złego” cholesterolu. Chronią dzięki temu przed zawałami serca, udarem mózgu i miażdżycą. Orzechy zawierają dużą ilość mikroelementów wpływających na właściwe funkcjonowanie naszych komórek. Magnez pomaga we właściwej pracy układu nerwowego, żelazo chroni przed powstawaniem anemii, witamina E blokuje działanie wolnych rodników, które są przyczyną powstawania komórek rakowych. Orzechy należy spożywać kilka razy w tygodniu, pamiętając o ich wysokiej kaloryczności. Dlatego trzeba nimi zastąpić słone i słodkie przekąski, a nie traktować jako dodatek do nich. Mogą one być niebezpieczne dla alergików, dlatego powinni się wystrzegać tego produktu.

Leave a Reply

Wrzesień 2018
P W Ś C P S N
« Sty    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
  • Kuchnia włoska popularna w PolsceKuchnia włoska popularna w Polsce
    Niesłabnącą popularnością w Polsce cieszy się kuchnia włoska, która na dobre zagościła na naszych stołach i stała się częścią dnia codziennego. Bardzo często w naszych domach pojawiają się tradycyjne włoskie …
  • Przyprawy wzbogacą każde, nawet najprostsze daniePrzyprawy wzbogacą każde, nawet najprostsze danie
    Jeżeli należysz do osób, które nie mogą pochwalić się umiejętnościami kulinarnymi, a pragniesz zaskoczyć swoich najbliższych, koniecznie zaprzyjaźnij się z przyprawami. Brzmi to nieco banalnie, ale to właśnie one zamienią …