Dobre jak… orzechy

Każdy z nas lubi oś pochrupać między posiłkami. Najlepsze do tego będą różnego rodzaju orzechy. Nie polecam tych najdroższych macadamia, bo ich zakup znacząco uszczupli wasze portfele, ale jak kogoś stać to nie mam przeciwskazań. Inne popularne u nas orzechy to: laskowe, włoskie, migdały i wiele innych. Co jest takiego we właściwościach tych niepozornych produktów? Otóż są one cennym składnikiem błonnika, który polepsza pracę jelit chroniąc przed zaparciami. Ponadto zawierają bardzo dużo korzystnych dla naszego organizmu kwasów tłuszczowych, które wpływają na obniżenie poziomu „złego” cholesterolu. Chronią dzięki temu przed zawałami serca, udarem mózgu i miażdżycą. Orzechy zawierają dużą ilość mikroelementów wpływających na właściwe funkcjonowanie naszych komórek. Magnez pomaga we właściwej pracy układu nerwowego, żelazo chroni przed powstawaniem anemii, witamina E blokuje działanie wolnych rodników, które są przyczyną powstawania komórek rakowych. Orzechy należy spożywać kilka razy w tygodniu, pamiętając o ich wysokiej kaloryczności. Dlatego trzeba nimi zastąpić słone i słodkie przekąski, a nie traktować jako dodatek do nich. Mogą one być niebezpieczne dla alergików, dlatego powinni się wystrzegać tego produktu.

Leave a Reply

Maj 2019
P W Ś C P S N
« Sty    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
  • Profesjonalne przyprawyProfesjonalne przyprawy
    Profesjonalne przyprawy, z jakich korzysta wiele osób, są doskonałym sposobem, by móc naprawdę świetnie się czuć. Dla nas wszystkie cenne przyprawy, mają jak najbardziej pełne znaczenie, a tym samym pomagają …
  • Zróżnicowane daniaZróżnicowane dania
    Kiedy jakaś rzecz ma miejsce nazbyt często, to po prostu zaczyna nam się nudzić. Bez wątpienia każdy z nas ma swoje ulubione dania, na które się cieszy, które je z …