Globalna kuchnia – pizza

Podejrzewam, że w każdym miejscu na Ziemi, znajdzie się ktoś, kto na pytanie, jaka jest jego ulubiona potrawa, odpowie pizza. Stał się ona symbolem globalizacji i przenikania się kuchni z całego świata. Ta potrawa wywodzi się z Włoch, gdzie była szybkim daniem przygotowywanym głównie przez biedną ludność np. z Neapolu. Prosty przepis i łatwość przygotowania sprawiała, że stała się dla wielu osób podstawowym daniem. Wraz z emigracją ludzi do Stanów Zjednoczonych zaczęto przenosić na tamten grunt również niektóre potrawy. Podobnie było z pizzą, która cieszyła się ogromną popularnością śród włoskiej mniejszości, głównie bardzo biednej. Pierwsze pizzerie zaczęły powstawać już na początku XX wieku. Popularność zdobyły jednak w latach 80 i 90, kiedy stały się symbolem szybkiego jedzenia. Lokale serwujące pizze zaczęły powstawać masowo i zagarnęły sporą część rynku gastronomicznego, głównie wśród młodych ludzi. Obecnie znane są pod każdą szerokością geograficzną i w każdym kraju mają pewne cechy lokalne. Np. Włosi nie wyobrażają sobie pizzy hawajskiej, która została wymyślona w USA i teraz cieszy się największą popularnością. Italia stara się dbać jednak o narodowy charakter pizzy i w tym celu niedawno udało jej się otrzymać certyfikat gwarantowanej tradycyjnej specjalności (GTS) dla pizzy neapolitańskiej, który chroni ją przed podróbkami.

Leave a Reply

Maj 2018
P W Ś C P S N
« Sty    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  
  • Kuchnia dla małych dzieciKuchnia dla małych dzieci
    Małe dzieci, mają wiele specyficznych potrzeb, jakich nie da się od tak wymienić. Są one doskonale dla nich przystosowane w licznych książkach, jak i też opisane tak, aby mogły się …
  • Smaki kwaśneSmaki kwaśne
    Ludziom się nigdy nie dogodzi pod względem jedzenia różnych rzeczy i na przykład ten kto lubi ostre rzeczy bardzo przyprawione nie da się namówić na jedzenie mało przyprawione, bez soli, …