Globalna kuchnia – pizza

Podejrzewam, że w każdym miejscu na Ziemi, znajdzie się ktoś, kto na pytanie, jaka jest jego ulubiona potrawa, odpowie pizza. Stał się ona symbolem globalizacji i przenikania się kuchni z całego świata. Ta potrawa wywodzi się z Włoch, gdzie była szybkim daniem przygotowywanym głównie przez biedną ludność np. z Neapolu. Prosty przepis i łatwość przygotowania sprawiała, że stała się dla wielu osób podstawowym daniem. Wraz z emigracją ludzi do Stanów Zjednoczonych zaczęto przenosić na tamten grunt również niektóre potrawy. Podobnie było z pizzą, która cieszyła się ogromną popularnością śród włoskiej mniejszości, głównie bardzo biednej. Pierwsze pizzerie zaczęły powstawać już na początku XX wieku. Popularność zdobyły jednak w latach 80 i 90, kiedy stały się symbolem szybkiego jedzenia. Lokale serwujące pizze zaczęły powstawać masowo i zagarnęły sporą część rynku gastronomicznego, głównie wśród młodych ludzi. Obecnie znane są pod każdą szerokością geograficzną i w każdym kraju mają pewne cechy lokalne. Np. Włosi nie wyobrażają sobie pizzy hawajskiej, która została wymyślona w USA i teraz cieszy się największą popularnością. Italia stara się dbać jednak o narodowy charakter pizzy i w tym celu niedawno udało jej się otrzymać certyfikat gwarantowanej tradycyjnej specjalności (GTS) dla pizzy neapolitańskiej, który chroni ją przed podróbkami.

Leave a Reply

Grudzień 2017
P W Ś C P S N
« sty    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
  • Kuchnia azjatyckaKuchnia azjatycka
    Każdy z nas został wychowany na kuchni przygotowanej w sposób zróżnicowany. Nie istnieje bowiem dom, w którym przyprawiało by się dokładnie tak dane potrawy jak zwykł tego zwyczaj. Pomimo tego, …
  • Domowe przetwory mięsneDomowe przetwory mięsne
    Każdy polak kocha się nader wszystko w przetworach mięsnych, które są w naszej kuchni prawdziwym rarytasem. Nasi rodacy doskonale radzą sobie z przygotowaniem poszczególnych wędlin dokładnie tak, że smakują prawdziwie …