Globalna kuchnia – pizza

Podejrzewam, że w każdym miejscu na Ziemi, znajdzie się ktoś, kto na pytanie, jaka jest jego ulubiona potrawa, odpowie pizza. Stał się ona symbolem globalizacji i przenikania się kuchni z całego świata. Ta potrawa wywodzi się z Włoch, gdzie była szybkim daniem przygotowywanym głównie przez biedną ludność np. z Neapolu. Prosty przepis i łatwość przygotowania sprawiała, że stała się dla wielu osób podstawowym daniem. Wraz z emigracją ludzi do Stanów Zjednoczonych zaczęto przenosić na tamten grunt również niektóre potrawy. Podobnie było z pizzą, która cieszyła się ogromną popularnością śród włoskiej mniejszości, głównie bardzo biednej. Pierwsze pizzerie zaczęły powstawać już na początku XX wieku. Popularność zdobyły jednak w latach 80 i 90, kiedy stały się symbolem szybkiego jedzenia. Lokale serwujące pizze zaczęły powstawać masowo i zagarnęły sporą część rynku gastronomicznego, głównie wśród młodych ludzi. Obecnie znane są pod każdą szerokością geograficzną i w każdym kraju mają pewne cechy lokalne. Np. Włosi nie wyobrażają sobie pizzy hawajskiej, która została wymyślona w USA i teraz cieszy się największą popularnością. Italia stara się dbać jednak o narodowy charakter pizzy i w tym celu niedawno udało jej się otrzymać certyfikat gwarantowanej tradycyjnej specjalności (GTS) dla pizzy neapolitańskiej, który chroni ją przed podróbkami.

Leave a Reply

Czerwiec 2017
P W Ś C P S N
« sty    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
  • Kuchnia dla wegetarianów
    O wegetarianach w dzisiejszych czasach jest naprawdę bardzo głośno. Warto zauważyć, że coraz większa liczba osób deklaruje swoją przynależność do tej grupy. Nie jest to jednak oczywiście powód do radości. …
  • Słodkie desery
    W okresie zimowym oraz jesiennym gdzie zbyt mała ilość światła i ruchu naprawdę negatywnie zaczyna wpływać na nasze samopoczucie szukamy dla siebie różnego rodzaju pomocy, jeżeli chodzi o nagłą jego …