Jak właściwie przechowywać produkty żywnościowe

Oprócz krajów trzeciego świata, gdzie głód jest wszechobecnym zjawiskiem, kraje o rozwiniętej cywilizacji wykazują brak poszanowania dla żywności. Jak często zdarza się nam zaglądnąć do lodówki i stwierdzić, że przynajmniej kilka rzeczy jest już do wyrzucenia? Każdy z nas ma na sumieniu szynkę, owoce, ser, chleb, mleko, które zalegając półki nie nadawały się już do spożycia. Robimy zakupy, często nie wiadomo dlaczego na zapas, a wiele produktów po prostu nie nadaje się do dłuższego przechowywania, nawet w lodówce. Kupione w plastrach wędliny będą miały krótszy termin przydatności, niż w jednym kawałku. Powinno się je zawinąć w pergamin przed schowaniem do lodówki – woreczki foliowe źle wpływają na wędliny, sery. Warzywa i owoce powinno się przechowywać w sposób dla nich właściwy – jabłka, śliwki, cytrusy, pomidory, wytrzymają kilka dni w koszyku, ale ananasy powinny być w lodówce. Trzymane w normalnej temperaturze, szybko fermentują. Świeże ryby i mięso powinno się jak najszybciej zużyć, bądź przetworzyć – ale osuszone, mogą dwa, trzy dni czekać w lodówce. Nadmiar chleba, bułek można zamrozić. Po rozmrożeniu wystarczy je lekko zwilżyć, wstawić do piekarnika – i mamy pieczywo, jak prosto z piekarni.

Leave a Reply

Czerwiec 2017
P W Ś C P S N
« sty    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
  • Domowe przetwory mięsne
    Każdy polak kocha się nader wszystko w przetworach mięsnych, które są w naszej kuchni prawdziwym rarytasem. Nasi rodacy doskonale radzą sobie z przygotowaniem poszczególnych wędlin dokładnie tak, że smakują prawdziwie …
  • Kuchnia meksykańska zdobywa popularność na świecie
    Coraz więcej mówi się o tym, że kuchnia meksykańska staje się popularna na całym świecie a jej oryginalne i jedyne w swoim rodzaju potrawy znajdują wielu miłośników. Jednak zanim wyjdziemy …