Jak właściwie przechowywać produkty żywnościowe

Oprócz krajów trzeciego świata, gdzie głód jest wszechobecnym zjawiskiem, kraje o rozwiniętej cywilizacji wykazują brak poszanowania dla żywności. Jak często zdarza się nam zaglądnąć do lodówki i stwierdzić, że przynajmniej kilka rzeczy jest już do wyrzucenia? Każdy z nas ma na sumieniu szynkę, owoce, ser, chleb, mleko, które zalegając półki nie nadawały się już do spożycia. Robimy zakupy, często nie wiadomo dlaczego na zapas, a wiele produktów po prostu nie nadaje się do dłuższego przechowywania, nawet w lodówce. Kupione w plastrach wędliny będą miały krótszy termin przydatności, niż w jednym kawałku. Powinno się je zawinąć w pergamin przed schowaniem do lodówki – woreczki foliowe źle wpływają na wędliny, sery. Warzywa i owoce powinno się przechowywać w sposób dla nich właściwy – jabłka, śliwki, cytrusy, pomidory, wytrzymają kilka dni w koszyku, ale ananasy powinny być w lodówce. Trzymane w normalnej temperaturze, szybko fermentują. Świeże ryby i mięso powinno się jak najszybciej zużyć, bądź przetworzyć – ale osuszone, mogą dwa, trzy dni czekać w lodówce. Nadmiar chleba, bułek można zamrozić. Po rozmrożeniu wystarczy je lekko zwilżyć, wstawić do piekarnika – i mamy pieczywo, jak prosto z piekarni.

Leave a Reply

Styczeń 2019
P W Ś C P S N
« Sty    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  
  • Dlaczego mężczyźni jedzą tylko kotlety?Dlaczego mężczyźni jedzą tylko kotlety?
    Tytuł jest przewrotny, ale nie bez powodu. Mężczyźni uważani są za niezbyt wymagających konsumentów i stawiają zazwyczaj na tradycję. Co innego jest jednak udziałem kobiet, które swoich mężczyzn próbują na …
  • Rodowita kuchnia polskaRodowita kuchnia polska
    Jak mówi stare i sprawdzone przysłowie, wszędzie dobrze, ale w domu najlepiej. Tego samego zdania są wszyscy, którzy na jakiś czas wybyli z naszego kraju w poszukiwaniu dla siebie najczęściej …