Jak właściwie przechowywać produkty żywnościowe

Oprócz krajów trzeciego świata, gdzie głód jest wszechobecnym zjawiskiem, kraje o rozwiniętej cywilizacji wykazują brak poszanowania dla żywności. Jak często zdarza się nam zaglądnąć do lodówki i stwierdzić, że przynajmniej kilka rzeczy jest już do wyrzucenia? Każdy z nas ma na sumieniu szynkę, owoce, ser, chleb, mleko, które zalegając półki nie nadawały się już do spożycia. Robimy zakupy, często nie wiadomo dlaczego na zapas, a wiele produktów po prostu nie nadaje się do dłuższego przechowywania, nawet w lodówce. Kupione w plastrach wędliny będą miały krótszy termin przydatności, niż w jednym kawałku. Powinno się je zawinąć w pergamin przed schowaniem do lodówki – woreczki foliowe źle wpływają na wędliny, sery. Warzywa i owoce powinno się przechowywać w sposób dla nich właściwy – jabłka, śliwki, cytrusy, pomidory, wytrzymają kilka dni w koszyku, ale ananasy powinny być w lodówce. Trzymane w normalnej temperaturze, szybko fermentują. Świeże ryby i mięso powinno się jak najszybciej zużyć, bądź przetworzyć – ale osuszone, mogą dwa, trzy dni czekać w lodówce. Nadmiar chleba, bułek można zamrozić. Po rozmrożeniu wystarczy je lekko zwilżyć, wstawić do piekarnika – i mamy pieczywo, jak prosto z piekarni.

Leave a Reply

Maj 2018
P W Ś C P S N
« Sty    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  
  • Modny w Polsce napar z yerba mateModny w Polsce napar z yerba mate
    W dorzeczu Paragwaju rośnie roślina, z której napar stał się głośny w całym świecie. To ostrokrzew paragwajski, którego właściwości znali od wieków Indianie z plemienia Guarani, a w XVI wieku …
  • Dostawa jedzenia warszawaDostawa jedzenia warszawa
    Zamawiam pizzę!. Ostatnio miałam imprezę w domu, na którą przyznam się szczerze nie chciało mi się za bardzo nic przygotowywać. Znajomi owszem przynieśli chipsy, paluszki i inne tego typu rzeczy, …