Kebab jako najpopularniejsza obok pizzy potrwa

Pizza króluje, jeśli chodzi o fast-foody. Tymczasem potrwa ta ma w sobie wielkiego konkurenta w postaci kebaba. Większość ludzi, szczególnie tych z młodego pokolenia, doskonale zna tę potrawę. Jest to danie kuchni tureckiej, w której podstawą jest mięso. Tradycyjnie powinna to być baranina, ewentualnie kurczak. Nie dopuszczalna jest natomiast wieprzowina, bowiem w Turcji mięso z tego zwierzęcia uznawane jest za nieczyste. Nie może się zatem znaleźć w tradycyjnej, tureckiej potrawie. Tymczasem jak się okazuje niektóre lokale w Polsce wykorzystują mięso wieprzowe. Pozostałe składniki to dodatek warzywny, na który składają się kapusta biała bądź czerwona, pomidor, ogórek, sałata itp. Równie ważny jest sos. Zazwyczaj produkuje się go na bazie majonezu mieszanego z olejem i specjalnymi przyprawami. Klient często ma do wyboru sosy ostre i łagodne. Te wszystkie składniki wkładane są w specjalną kieszonkę. Może to być pita czyli cienki placek z mąki, wody, drożdży i soli, albo kieszonki chlebowe.

Leave a Reply

Maj 2018
P W Ś C P S N
« Sty    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  
  • Kuchnia PolskaKuchnia Polska
    Jedzenie jest tym dodatkiem dla większości z nas, który staje się naprawdę niezbędnym zarówno w momencie kiedy potrzebujemy większej ilości siły jak i zabiegamy dla siebie o materie takie jak …
  • Zły smak potrawZły smak potraw
    Nie ma nic gorszego jak potrawy, które źle smakują. Będąc nawet bardzo miłym i nie chcąc zrobić osobie je przyrządzające przykrości, nie jest się w stanie ich zjeść. Nie warto …