Kebab jako najpopularniejsza obok pizzy potrwa

Pizza króluje, jeśli chodzi o fast-foody. Tymczasem potrwa ta ma w sobie wielkiego konkurenta w postaci kebaba. Większość ludzi, szczególnie tych z młodego pokolenia, doskonale zna tę potrawę. Jest to danie kuchni tureckiej, w której podstawą jest mięso. Tradycyjnie powinna to być baranina, ewentualnie kurczak. Nie dopuszczalna jest natomiast wieprzowina, bowiem w Turcji mięso z tego zwierzęcia uznawane jest za nieczyste. Nie może się zatem znaleźć w tradycyjnej, tureckiej potrawie. Tymczasem jak się okazuje niektóre lokale w Polsce wykorzystują mięso wieprzowe. Pozostałe składniki to dodatek warzywny, na który składają się kapusta biała bądź czerwona, pomidor, ogórek, sałata itp. Równie ważny jest sos. Zazwyczaj produkuje się go na bazie majonezu mieszanego z olejem i specjalnymi przyprawami. Klient często ma do wyboru sosy ostre i łagodne. Te wszystkie składniki wkładane są w specjalną kieszonkę. Może to być pita czyli cienki placek z mąki, wody, drożdży i soli, albo kieszonki chlebowe.

Leave a Reply

Maj 2019
P W Ś C P S N
« Sty    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
  • Koncentrat do wyrobu piwaKoncentrat do wyrobu piwa
    Piwo z koncentratu?. Jeśli zastanawiasz się, czy istnieje koncentrat do piwa, odpowiedź brzmi: tak! Wiele koncernów piwowarskich wytwarza piwo z koncentratu. To metoda opracowana po II wojnie światowej, której celem …
  • Polskie flaczkiPolskie flaczki
    Praktycznie każda kuchnia ma swoje smaki, które w większym lub mniejszym stopniu zaczynają się wpisywać w jej dorobek kulinarny. Na chwilę obecną praktycznie wszystkie kraje posiadają swoje dania, które są …