Kebab jako najpopularniejsza obok pizzy potrwa

Pizza króluje, jeśli chodzi o fast-foody. Tymczasem potrwa ta ma w sobie wielkiego konkurenta w postaci kebaba. Większość ludzi, szczególnie tych z młodego pokolenia, doskonale zna tę potrawę. Jest to danie kuchni tureckiej, w której podstawą jest mięso. Tradycyjnie powinna to być baranina, ewentualnie kurczak. Nie dopuszczalna jest natomiast wieprzowina, bowiem w Turcji mięso z tego zwierzęcia uznawane jest za nieczyste. Nie może się zatem znaleźć w tradycyjnej, tureckiej potrawie. Tymczasem jak się okazuje niektóre lokale w Polsce wykorzystują mięso wieprzowe. Pozostałe składniki to dodatek warzywny, na który składają się kapusta biała bądź czerwona, pomidor, ogórek, sałata itp. Równie ważny jest sos. Zazwyczaj produkuje się go na bazie majonezu mieszanego z olejem i specjalnymi przyprawami. Klient często ma do wyboru sosy ostre i łagodne. Te wszystkie składniki wkładane są w specjalną kieszonkę. Może to być pita czyli cienki placek z mąki, wody, drożdży i soli, albo kieszonki chlebowe.

Leave a Reply

Październik 2017
P W Ś C P S N
« sty    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  
  • Przeprowadzki cennik katowicePrzeprowadzki cennik katowice
    Jak zorganizować sprawnie przeprowadzkę?. Aby przeprowadzka przebiegła szybko i bez uszkodzeń przewożonych sprzętów, powinniśmy się do niej odpowiednio przygotować. Przestrzeganie sprawdzonych zaleceń daje duże oszczędności czasu przeprowadzki i minimalne straty …
  • Węgierskie specjalnościWęgierskie specjalności
    Przysłowie „Polak, Węgier, dwa bratanki” nie odnosi się do kuchni. Madziarzy mają bowiem diametralnie inne gusta niż my. Ich dania charakteryzują się przede wszystkim dużą ilością papryki zarówno ostrej, jak …