Kokos pełen niespodzianek w kuchni

Czym tak naprawdę jest kokos, często wykorzystujemy go w naszych kuchniach podczas gotowanie jednak nie wiemy o tym, czym tak naprawdę jest i nazywamy go orzechem, który kryje w sobie wiele niespodzianek. Kokosy rosną wysoko na szczytach palm kokosowych, które dają pomarańczowe owoce, w tym owocu znajduje się pestka i tym właśnie są kokosy, które znamy. W środku kokosu znajduje się bielmo płynne, substancja ta ma wiele wartości odżywczych i chociaż popularnie nazywa się mlekiem, to mlekiem nie jest. Również pod twardą skorupką możemy znaleźć tak zwane bielmo stałe, służące do wyrabiania masła kokosowego, oleju kokosowego a po odpowiednim spreparowaniu i wysuszeniu uzyskujemy tak zwane wiórki koksowe. Kiedy bielmo zostanie zmiksowane i połączone z wodą uzyskujemy to, co znamy pod nazwą mleczka kokosowego, jest to substancja płynna, gęsta i tłusta, delikatnie słodka i o intensywnym zapachu kokosów. Najczęściej spotykamy się już z produktami gotowymi, czyli mleczkiem kokosowym w puszkach oraz wiórkami kokosowymi zamkniętymi w szczelnych, foliowych opakowaniach.

Leave a Reply

Maj 2018
P W Ś C P S N
« Sty    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  
  • Smaki z WłochSmaki z Włoch
    Smaki z kuchni włoskie, są dla nas szansą na to, aby codziennie móc zjeść naprawdę coś, co będzie mieć dla nas wyjątkową jakość. Jedzenie, które jest powiązane ze smakami z …
  • Smaki WłochSmaki Włoch
    Włochy mają różne oblicza: północ uwielbia różne kluski – tortellini, tortelloni, tortellaci. Do tego czysty rosół, wykwintne desery oraz znakomite wina, którymi popijamy taki posiłek. San Giovese na przykład. Południe …