Kokos pełen niespodzianek w kuchni

Czym tak naprawdę jest kokos, często wykorzystujemy go w naszych kuchniach podczas gotowanie jednak nie wiemy o tym, czym tak naprawdę jest i nazywamy go orzechem, który kryje w sobie wiele niespodzianek. Kokosy rosną wysoko na szczytach palm kokosowych, które dają pomarańczowe owoce, w tym owocu znajduje się pestka i tym właśnie są kokosy, które znamy. W środku kokosu znajduje się bielmo płynne, substancja ta ma wiele wartości odżywczych i chociaż popularnie nazywa się mlekiem, to mlekiem nie jest. Również pod twardą skorupką możemy znaleźć tak zwane bielmo stałe, służące do wyrabiania masła kokosowego, oleju kokosowego a po odpowiednim spreparowaniu i wysuszeniu uzyskujemy tak zwane wiórki koksowe. Kiedy bielmo zostanie zmiksowane i połączone z wodą uzyskujemy to, co znamy pod nazwą mleczka kokosowego, jest to substancja płynna, gęsta i tłusta, delikatnie słodka i o intensywnym zapachu kokosów. Najczęściej spotykamy się już z produktami gotowymi, czyli mleczkiem kokosowym w puszkach oraz wiórkami kokosowymi zamkniętymi w szczelnych, foliowych opakowaniach.

Leave a Reply

Listopad 2018
P W Ś C P S N
« Sty    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
  • Smak jest najważniejszySmak jest najważniejszy
    Bez smaku dużo by się traciło. Dzięki temu, że ma się smak, można kosztować wielu potraw i wzbogacać przez to swoje życie. Jak najbardziej stanowiło to będzie odpowiednio dobrą sytuację …
  • Modny w Polsce napar z yerba mateModny w Polsce napar z yerba mate
    W dorzeczu Paragwaju rośnie roślina, z której napar stał się głośny w całym świecie. To ostrokrzew paragwajski, którego właściwości znali od wieków Indianie z plemienia Guarani, a w XVI wieku …