Koncentrat do wyrobu piwa

Piwo z koncentratu?. Jeśli zastanawiasz się, czy istnieje koncentrat do piwa, odpowiedź brzmi: tak! Wiele koncernów piwowarskich wytwarza piwo z koncentratu. To metoda opracowana po II wojnie światowej, której celem było zminimalizowanie czasu produkcji, niestety, nierzadko kosztem smaku. A dokładniej jest to HGB (High Gravity Brewing), czyli tzw. metoda warzenia wysoko stężonej brzeczki. Sporo nowoczesnych browarów właśnie z takiej metody korzysta. Jak powstaje koncentrat do wyrobu piwa? Słód jest ucierany dłużej, a następnie dodawane są do niego surowce niesłodowane, na przykład grysik kukurydziany, cukier czy syrop glukozowy. Tak powstaje brzeczka, która jest zdecydowanie gęstsza właśnie za sprawą surowców niesłodowanych. Następnie brzeczkę rozcieńcza się odpowiednią ilością wody – tak aby uzyskać zakładaną ilość alkoholu. Syrop glukozowy jest tańszy od ekstraktu słodowego i używanie go do produkcji złocistego napoju pozwala producentowi zaoszczędzić pieniądze i czas. A cukier i tak ulegnie fermentacji, dając oczekiwane rezultaty.

Leave a Reply

Październik 2017
P W Ś C P S N
« sty    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  
  • By dobrze gotowaćBy dobrze gotować
    Nikt z nas nie zaprzeczy temu, że praktycznie każdy człowiek chce tego, aby jak najlepiej wykonywać zadania, z którymi to musi się zmierzyć. Aczkolwiek, w jaki sposób to my sami …
  • Coraz więcej mężczyzn odnajduje się w kuchniCoraz więcej mężczyzn odnajduje się w kuchni
    Z najnowszych sondaży wynika, że coraz więcej kobiet zadowolonych jest z kuchennych dokonań swoich mężczyzn. Jak się okazuje, panowie w naszym kraju coraz chętniej biorą się za gotowanie, co niewątpliwe …