Koncentrat do wyrobu piwa

Piwo z koncentratu?. Jeśli zastanawiasz się, czy istnieje koncentrat do piwa, odpowiedź brzmi: tak! Wiele koncernów piwowarskich wytwarza piwo z koncentratu. To metoda opracowana po II wojnie światowej, której celem było zminimalizowanie czasu produkcji, niestety, nierzadko kosztem smaku. A dokładniej jest to HGB (High Gravity Brewing), czyli tzw. metoda warzenia wysoko stężonej brzeczki. Sporo nowoczesnych browarów właśnie z takiej metody korzysta. Jak powstaje koncentrat do wyrobu piwa? Słód jest ucierany dłużej, a następnie dodawane są do niego surowce niesłodowane, na przykład grysik kukurydziany, cukier czy syrop glukozowy. Tak powstaje brzeczka, która jest zdecydowanie gęstsza właśnie za sprawą surowców niesłodowanych. Następnie brzeczkę rozcieńcza się odpowiednią ilością wody – tak aby uzyskać zakładaną ilość alkoholu. Syrop glukozowy jest tańszy od ekstraktu słodowego i używanie go do produkcji złocistego napoju pozwala producentowi zaoszczędzić pieniądze i czas. A cukier i tak ulegnie fermentacji, dając oczekiwane rezultaty.

Leave a Reply

Grudzień 2017
P W Ś C P S N
« sty    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
  • Zupa pomidorowaZupa pomidorowa
    Zupa pomidorowa z pewnością będzie doskonale smakować, jeżeli uwzględni się w niej takie elementy jak świeże pomidory. Wiele osób wykorzystuje do zupy pomidorowej tylko i wyłącznie przecier pomidorowy a to …
  • Przyprawy wzbogacą każde, nawet najprostsze daniePrzyprawy wzbogacą każde, nawet najprostsze danie
    Jeżeli należysz do osób, które nie mogą pochwalić się umiejętnościami kulinarnymi, a pragniesz zaskoczyć swoich najbliższych, koniecznie zaprzyjaźnij się z przyprawami. Brzmi to nieco banalnie, ale to właśnie one zamienią …