Koncentrat do wyrobu piwa

Piwo z koncentratu?. Jeśli zastanawiasz się, czy istnieje koncentrat do piwa, odpowiedź brzmi: tak! Wiele koncernów piwowarskich wytwarza piwo z koncentratu. To metoda opracowana po II wojnie światowej, której celem było zminimalizowanie czasu produkcji, niestety, nierzadko kosztem smaku. A dokładniej jest to HGB (High Gravity Brewing), czyli tzw. metoda warzenia wysoko stężonej brzeczki. Sporo nowoczesnych browarów właśnie z takiej metody korzysta. Jak powstaje koncentrat do wyrobu piwa? Słód jest ucierany dłużej, a następnie dodawane są do niego surowce niesłodowane, na przykład grysik kukurydziany, cukier czy syrop glukozowy. Tak powstaje brzeczka, która jest zdecydowanie gęstsza właśnie za sprawą surowców niesłodowanych. Następnie brzeczkę rozcieńcza się odpowiednią ilością wody – tak aby uzyskać zakładaną ilość alkoholu. Syrop glukozowy jest tańszy od ekstraktu słodowego i używanie go do produkcji złocistego napoju pozwala producentowi zaoszczędzić pieniądze i czas. A cukier i tak ulegnie fermentacji, dając oczekiwane rezultaty.

Leave a Reply

Lipiec 2019
P W Ś C P S N
« Sty    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
  • Dobrze wyposażona kuchniaDobrze wyposażona kuchnia
    Nikogo z nas nie powinno dziwić już to, że człowiek powinien przede wszystkim podejmować rozsądne decyzje, które to będą miały dobry wpływ na jego życie. Niestety, ale czasami dochodzi do …
  • PizzaPizza
    Pizza to potrawa kuchni włoskiej, która zdobyła bez wątpienia największą popularność na świecie. Nie ma chyba osoby, która nie zna pizzy pod postacią chociażby placka z sosem pomidorowym oraz serem. …