Koncentrat do wyrobu piwa

Piwo z koncentratu?. Jeśli zastanawiasz się, czy istnieje koncentrat do piwa, odpowiedź brzmi: tak! Wiele koncernów piwowarskich wytwarza piwo z koncentratu. To metoda opracowana po II wojnie światowej, której celem było zminimalizowanie czasu produkcji, niestety, nierzadko kosztem smaku. A dokładniej jest to HGB (High Gravity Brewing), czyli tzw. metoda warzenia wysoko stężonej brzeczki. Sporo nowoczesnych browarów właśnie z takiej metody korzysta. Jak powstaje koncentrat do wyrobu piwa? Słód jest ucierany dłużej, a następnie dodawane są do niego surowce niesłodowane, na przykład grysik kukurydziany, cukier czy syrop glukozowy. Tak powstaje brzeczka, która jest zdecydowanie gęstsza właśnie za sprawą surowców niesłodowanych. Następnie brzeczkę rozcieńcza się odpowiednią ilością wody – tak aby uzyskać zakładaną ilość alkoholu. Syrop glukozowy jest tańszy od ekstraktu słodowego i używanie go do produkcji złocistego napoju pozwala producentowi zaoszczędzić pieniądze i czas. A cukier i tak ulegnie fermentacji, dając oczekiwane rezultaty.

Leave a Reply

Wrzesień 2019
P W Ś C P S N
« Sty    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  
  • Smaki niezwykłeSmaki niezwykłe
    Polacy coraz częściej są gotowi na niezwykłe smaki. Próbują jeść ślimaki, ostrygi, żółwie, sushi. Schabowy z ziemniakami i kapustą odeszły w przeszłość, a coraz modniejsze są smaki niezwykłe, niecodzienne, nowe. …
  • Fast food’y zrobisz samFast food’y zrobisz sam
    Bez wątpienia większość z nas uwielbia wszelkiego rodzaju jedzenie, jakie przygotowywane jest w punktach serwujących jedzenie typu fast food. Co prawda jest to niesamowicie smaczne i z chęcią jadamy tego …