Koncentrat do wyrobu piwa

Piwo z koncentratu?. Jeśli zastanawiasz się, czy istnieje koncentrat do piwa, odpowiedź brzmi: tak! Wiele koncernów piwowarskich wytwarza piwo z koncentratu. To metoda opracowana po II wojnie światowej, której celem było zminimalizowanie czasu produkcji, niestety, nierzadko kosztem smaku. A dokładniej jest to HGB (High Gravity Brewing), czyli tzw. metoda warzenia wysoko stężonej brzeczki. Sporo nowoczesnych browarów właśnie z takiej metody korzysta. Jak powstaje koncentrat do wyrobu piwa? Słód jest ucierany dłużej, a następnie dodawane są do niego surowce niesłodowane, na przykład grysik kukurydziany, cukier czy syrop glukozowy. Tak powstaje brzeczka, która jest zdecydowanie gęstsza właśnie za sprawą surowców niesłodowanych. Następnie brzeczkę rozcieńcza się odpowiednią ilością wody – tak aby uzyskać zakładaną ilość alkoholu. Syrop glukozowy jest tańszy od ekstraktu słodowego i używanie go do produkcji złocistego napoju pozwala producentowi zaoszczędzić pieniądze i czas. A cukier i tak ulegnie fermentacji, dając oczekiwane rezultaty.

Leave a Reply

Maj 2019
P W Ś C P S N
« Sty    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
  • Smaki kuchni włoskiejSmaki kuchni włoskiej
    Smak kuchni, jaką proponują nam Włochy, nie jest codzienny. Oczywiście, w Polsce są już wykorzystywane liczne dania, pochodzące z kuchni włoskiej, ale nie ma ich niewiadomo jakich ilości. Wszystkie są …
  • Kuchnia włoskaKuchnia włoska
    Odkąd nasz kraj wszedł do Unii Europejskiej w coraz większym stopniu ludzie zaczynają doznawać możliwości jakie płyną z otwarcie dla nas granic. W wielu przypadkach ludzie mogą zwiedzić i zobaczyć …