Koncentrat do wyrobu piwa

Piwo z koncentratu?. Jeśli zastanawiasz się, czy istnieje koncentrat do piwa, odpowiedź brzmi: tak! Wiele koncernów piwowarskich wytwarza piwo z koncentratu. To metoda opracowana po II wojnie światowej, której celem było zminimalizowanie czasu produkcji, niestety, nierzadko kosztem smaku. A dokładniej jest to HGB (High Gravity Brewing), czyli tzw. metoda warzenia wysoko stężonej brzeczki. Sporo nowoczesnych browarów właśnie z takiej metody korzysta. Jak powstaje koncentrat do wyrobu piwa? Słód jest ucierany dłużej, a następnie dodawane są do niego surowce niesłodowane, na przykład grysik kukurydziany, cukier czy syrop glukozowy. Tak powstaje brzeczka, która jest zdecydowanie gęstsza właśnie za sprawą surowców niesłodowanych. Następnie brzeczkę rozcieńcza się odpowiednią ilością wody – tak aby uzyskać zakładaną ilość alkoholu. Syrop glukozowy jest tańszy od ekstraktu słodowego i używanie go do produkcji złocistego napoju pozwala producentowi zaoszczędzić pieniądze i czas. A cukier i tak ulegnie fermentacji, dając oczekiwane rezultaty.

Leave a Reply

Listopad 2018
P W Ś C P S N
« Sty    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
  • Szukamy przepisówSzukamy przepisów
    Jeżeli chcemy coś ugotować, to konieczne będzie posiadanie odpowiedniej wiedzy dotyczącej tego, jakie składniki będą nam potrzebne i co konkretnie powinniśmy robić, żeby moc cieszyć się smaczną potrawą. Wszystkie te …
  • Kuchnia amerykańskaKuchnia amerykańska
    Kuchnia amerykańska od zawsze kojarzyła się z takim ciężkostrawnym jedzeniem. W naszym kraju utarło się, że Ameryka to przede wszystkim hamburgery, hot-dogi i takie właśnie różne przekąski. Jednakże to nie …