Kuchnia arabska

Kuchnia arabska kojarzy nam z wszędobylskim kebabem i kawą po turecku. Ma ona jednak o wiele więcej specjalności, po które warto sięgnąć. Warto spróbować miejscowej mocnej kawy o nazwie ghawa, którą przygotowuje się parząc ją czterokrotnie z dodatkiem kardamonu. Arabowie uwielbiają słodycze. Jednym z nich jest baklava – ciasto nasączone dużą ilością miodu z przełożone masą z orzechów. Warto spróbować również kanafeh – ciasto uformowane cienkie nitki (jak makaron) podawane ze słodkim syropem i dodatkiem orzechów. Arabowie świetnie przygotowują jagnięcinę i baraninę. Nie proście nigdy restauracjach o wieprzowinę, ponieważ Arabowie uważają świnie za plugawe zwierzę i możecie narazić się na nieprzyjemności. Najczęściej mięso jest grillowane lub duszone w ziołach lub bardzo ostrych przyprawach. Podaje się do niego kuskus lub placki chlebowe (znane w Polsce jako pita). Będąc na północy Afryki musicie spróbować tadżinu dania mięsnego (np. z kurczaka) przygotowywanego w specjalnym naczyniu o tej samej nawie. Częstym dodatkiem do podawanych potraw jest hummus – rodzaj dipu z ciecierzycy z dodatkiem różnych przypraw. W wielu krajach stosuje się również harrisę, czyli pastę z bardzo ostrej papryki.

Leave a Reply

Październik 2019
P W Ś C P S N
« Sty    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  
  • Kulinaria i pojęcie sztuki kulinarnejKulinaria i pojęcie sztuki kulinarnej
    Rodzaje pożywienia możemy podzielić na szereg grup. Bardziej ogólnie jednak wyróżniamy trzy podstawowe, czyli żywność nieprzetworzoną pochodzenia roślinnego, lub mięsnego, żywność przetworzoną, tego samego pochodzenia, a także minerały. Można tutaj …
  • Lokal na wesele sosnowiecLokal na wesele sosnowiec
    Jaki lokal na wesele wybrać?. Pewnie nie raz zastanawialiście się, co należy brać pod uwagę przy wyborze sali weselnej. Nie którzy planują imprezę w plenerze, więc ten problem im odpadnie. …