Kuchnia arabska

Kuchnia arabska kojarzy nam z wszędobylskim kebabem i kawą po turecku. Ma ona jednak o wiele więcej specjalności, po które warto sięgnąć. Warto spróbować miejscowej mocnej kawy o nazwie ghawa, którą przygotowuje się parząc ją czterokrotnie z dodatkiem kardamonu. Arabowie uwielbiają słodycze. Jednym z nich jest baklava – ciasto nasączone dużą ilością miodu z przełożone masą z orzechów. Warto spróbować również kanafeh – ciasto uformowane cienkie nitki (jak makaron) podawane ze słodkim syropem i dodatkiem orzechów. Arabowie świetnie przygotowują jagnięcinę i baraninę. Nie proście nigdy restauracjach o wieprzowinę, ponieważ Arabowie uważają świnie za plugawe zwierzę i możecie narazić się na nieprzyjemności. Najczęściej mięso jest grillowane lub duszone w ziołach lub bardzo ostrych przyprawach. Podaje się do niego kuskus lub placki chlebowe (znane w Polsce jako pita). Będąc na północy Afryki musicie spróbować tadżinu dania mięsnego (np. z kurczaka) przygotowywanego w specjalnym naczyniu o tej samej nawie. Częstym dodatkiem do podawanych potraw jest hummus – rodzaj dipu z ciecierzycy z dodatkiem różnych przypraw. W wielu krajach stosuje się również harrisę, czyli pastę z bardzo ostrej papryki.

Leave a Reply

Styczeń 2019
P W Ś C P S N
« Sty    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  
  • Celebryci wśród szefów kuchniCelebryci wśród szefów kuchni
    Popularność restauracji i różne rankingi je klasyfikujące stały się przyczyną powstania pewnej kasty szefów kuchni – celebrytów. Wielu z nich gości na ekranach telewizorów, mając swoje autorskie programy. Rozwój internetu …
  • Dania z papryką chiliDania z papryką chili
    W naszym kraju zaczyna z roku na rok przybywać osób, które ponad wszystko cenią sobie różnego rodzaju rozwiązania nowoczesne jeżeli chodzi o przygotowywanie dań nie pochodzących z naszego kraju. Najwięcej …