Kuchnia arabska

Kuchnia arabska kojarzy nam z wszędobylskim kebabem i kawą po turecku. Ma ona jednak o wiele więcej specjalności, po które warto sięgnąć. Warto spróbować miejscowej mocnej kawy o nazwie ghawa, którą przygotowuje się parząc ją czterokrotnie z dodatkiem kardamonu. Arabowie uwielbiają słodycze. Jednym z nich jest baklava – ciasto nasączone dużą ilością miodu z przełożone masą z orzechów. Warto spróbować również kanafeh – ciasto uformowane cienkie nitki (jak makaron) podawane ze słodkim syropem i dodatkiem orzechów. Arabowie świetnie przygotowują jagnięcinę i baraninę. Nie proście nigdy restauracjach o wieprzowinę, ponieważ Arabowie uważają świnie za plugawe zwierzę i możecie narazić się na nieprzyjemności. Najczęściej mięso jest grillowane lub duszone w ziołach lub bardzo ostrych przyprawach. Podaje się do niego kuskus lub placki chlebowe (znane w Polsce jako pita). Będąc na północy Afryki musicie spróbować tadżinu dania mięsnego (np. z kurczaka) przygotowywanego w specjalnym naczyniu o tej samej nawie. Częstym dodatkiem do podawanych potraw jest hummus – rodzaj dipu z ciecierzycy z dodatkiem różnych przypraw. W wielu krajach stosuje się również harrisę, czyli pastę z bardzo ostrej papryki.

Leave a Reply

Listopad 2018
P W Ś C P S N
« Sty    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
  • Różne dodatki do przyprawRóżne dodatki do przypraw
    Im bardziej skomplikowane mamy dodatki do różnej kategorii przypraw, tym lepiej możemy na tym wyjść. Dla ans, jak najbardziej cenne są różnej kategorii wskazówki, które pozwalają nam na gotowanie, na …
  • Koncentrat do wyrobu piwaKoncentrat do wyrobu piwa
    Piwo z koncentratu?. Jeśli zastanawiasz się, czy istnieje koncentrat do piwa, odpowiedź brzmi: tak! Wiele koncernów piwowarskich wytwarza piwo z koncentratu. To metoda opracowana po II wojnie światowej, której celem …