Kuchnia arabska

Kuchnia arabska kojarzy nam z wszędobylskim kebabem i kawą po turecku. Ma ona jednak o wiele więcej specjalności, po które warto sięgnąć. Warto spróbować miejscowej mocnej kawy o nazwie ghawa, którą przygotowuje się parząc ją czterokrotnie z dodatkiem kardamonu. Arabowie uwielbiają słodycze. Jednym z nich jest baklava – ciasto nasączone dużą ilością miodu z przełożone masą z orzechów. Warto spróbować również kanafeh – ciasto uformowane cienkie nitki (jak makaron) podawane ze słodkim syropem i dodatkiem orzechów. Arabowie świetnie przygotowują jagnięcinę i baraninę. Nie proście nigdy restauracjach o wieprzowinę, ponieważ Arabowie uważają świnie za plugawe zwierzę i możecie narazić się na nieprzyjemności. Najczęściej mięso jest grillowane lub duszone w ziołach lub bardzo ostrych przyprawach. Podaje się do niego kuskus lub placki chlebowe (znane w Polsce jako pita). Będąc na północy Afryki musicie spróbować tadżinu dania mięsnego (np. z kurczaka) przygotowywanego w specjalnym naczyniu o tej samej nawie. Częstym dodatkiem do podawanych potraw jest hummus – rodzaj dipu z ciecierzycy z dodatkiem różnych przypraw. W wielu krajach stosuje się również harrisę, czyli pastę z bardzo ostrej papryki.

Leave a Reply

Październik 2017
P W Ś C P S N
« sty    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  
  • Zły smak potrawZły smak potraw
    Nie ma nic gorszego jak potrawy, które źle smakują. Będąc nawet bardzo miłym i nie chcąc zrobić osobie je przyrządzające przykrości, nie jest się w stanie ich zjeść. Nie warto …
  • Kuchenne rewoltyKuchenne rewolty
    Kuchenne rewolty dotyczą dań, które z pewnością można urozmaicić, poprawić ich smak np. dodając pewnego rodzaju przyprawy, lub warzywa. W telewizji puszczane są bardzo często różnego rodzaju programy kulinarne, podczas …