Kuchnia cypryjska

Kuchnia cypryjska jest kuchnią bardzo różnorodną . Widać w niej odbicie kuchni wielu narodów. Kuchnia ta prezentuje różnego rodzaju potrawy, które zachwycają zarówno smakiem jak i wyglądem i aromatem. Różnego rodzaju przekąski, jak oliwki czy pasta do chleba stanowią rozpoczęcie posiłku przypominającego nasz polski obiad. Mają one za zadanie pobudzić apetyt wszystkich osób je spożywających. Następnie podawana jest zupa, która tak jakby jest mieszanką owsianki i sera. I w końcu podaje się danie główne. Jest ono zawsze daniem mięsnym. Można tu spotkać mięso jagnięce i baranie. Tutaj także można zjeść prawdziwego kebaba. Nie ma chyba osoby, która nie znała by najsłynniejszej potrawy tego kraju, a mianowicie musaki, czyli ziemniaczanej zapiekanki. W kraju tym nikt nie pogardzi różnego rodzaju owocami morza. Na koniec posiłku podawany jest deser. Cypryjczycy uwielbiają je i nigdy nie odmówią ich zjedzenia. I tu niespodzianka jaką są lody, które przynoszą ochłodę każdemu podczas upałów.

Leave a Reply

Czerwiec 2017
P W Ś C P S N
« sty    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
  • Jajko na miękko
    Śniadanie. W moim domu są trzy osoby, ja, mąż i syn. Obaj pracują zawodowo, a ja pracuję w domu, mam pracę zdalną i często pracuję w kuchni. Pracuję na dwa …
  • Globalna kuchnia – pizza
    Podejrzewam, że w każdym miejscu na Ziemi, znajdzie się ktoś, kto na pytanie, jaka jest jego ulubiona potrawa, odpowie pizza. Stał się ona symbolem globalizacji i przenikania się kuchni z …