Kuchnia wprost z Korsyki

Ostatnio, podczas wakacyjnych wojaży przybyliśmy na Korsykę. Kraj ten jest bardzo piękny, a pełni szczęścia dopełnia kuchnia tego kraju. Jest to na prawdę jedna z najlepszych kuchni jaką kiedykolwiek próbowałam. Jedliśmy wyśmienite potrawy co dzień, a najbardziej całej rodzinie zasmakowała coppa. Jest to wędlina przyrządzona ze schabu marynowanego w ziołach z dodatkiem czerwonego wina. Danie to było przepyszne i jego smak na zawsze zapamiętam, jednak wiem, że jeśli jeszcze raz nie przyjadę tutaj to już na pewno tej potrawy o takim samym smaku nie spróbuję. zięciom natomiast zasmakowały naleśniki ze słodkim farszem sporządzonym z kasztanów, ale nazwy niestety już nie pamiętam. Ogólnie korsykanie nie pogardzą żadnym rodzajem potraw, ale gustują głównie w daniach z dziczyzny oraz z ryb. No i oczywiście słyną na całym świecie z przepysznych wędlin. Warto więc polecić każdemu ten kraj, na pewno nikt nie pożałuje tych odwiedzin. I na pewną będą to wakacje, które zapadną każdemu w pamięci.

Leave a Reply

Grudzień 2017
P W Ś C P S N
« sty    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
  • Pieprz i sól, podstawowe przyprawy w kuchniPieprz i sól, podstawowe przyprawy w kuchni
    W każdej kuchni poradzimy sobie doskonale z gotowaniem, mając do dyspozycji tylko dwie przyprawy – pieprz i sól. Kiedyś, wymienione przyprawy oznaczały bogactwo ich posiadacza, dziś, są podstawą w kuchni, …
  • Obieraczka do ziemniakówObieraczka do ziemniaków
    Obieranie ziemniaków. Będąc dzieckiem, patrzyłam i podziwiałam, jak szybko kucharka mojej babci obiera ziemniaki. Chciałam jak ona, tak się nauczyć, ale miałam za małe rączki. Przez kilka lat ćwiczyłam obieranie, …