Kuchnia z możliwością łatwego przetransportowania

Jak wiadomo kuchnia kojarzy nam się z pomieszczeniem, gdzie przygotowuje się posiłki. Jednak bywa tak, że dany obiad może przyjść nam przygotowywać na wolnym powietrzu. Wtedy możemy mówić o kuchni polowej. Jest to taka jednostka, która przystosowana jest do przemieszczania się w terenie. Najczęściej mówimy tu o specjalnie zainstalowanych na przyczepie kotłach i zbiornikiem służącym do grzania posiłków. Przyczepkę taką może ciągnąć praktycznie każdy samochód. W kotłach znajduje się żywność, która ma zostać wydana większej grupie osób. Najczęściej w kotłach kuchni polowej przyrządzane są zupy. W Polsce prym wiedzie gotowanie grochówki. Gdzie występują takie kuchnie przewozowe? Najczęściej w wojsku. Dlatego niekiedy używa się sformułowania kuchnia wojskowa. Może ona funkcjonować na tyłach frontu, podczas działań wojennych, jak również na poligonie w czasie zajęć praktycznych, będących formą ćwiczeń wojskowych. Innym miejscem gdzie się świetnie może sprawdzać jest obóz harcerski. Niekiedy, choć coraz rzadziej możemy się z taką kuchnią spotkać na różnego rodzaju festynach.

Leave a Reply

Październik 2017
P W Ś C P S N
« sty    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  
  • Zmierz się z gotowaniem!Zmierz się z gotowaniem!
    Z pewnością każdy z nas wie o tym, ze człowiek to tak naprawdę istota, która to stale zdobywa nową wiedzę, dzięki której wiele czynności może wykonać w samodzielny sposób. Dzięki …
  • Kuchnia wprost z KorsykiKuchnia wprost z Korsyki
    Ostatnio, podczas wakacyjnych wojaży przybyliśmy na Korsykę. Kraj ten jest bardzo piękny, a pełni szczęścia dopełnia kuchnia tego kraju. Jest to na prawdę jedna z najlepszych kuchni jaką kiedykolwiek próbowałam. …