Kuchnia z możliwością łatwego przetransportowania

Jak wiadomo kuchnia kojarzy nam się z pomieszczeniem, gdzie przygotowuje się posiłki. Jednak bywa tak, że dany obiad może przyjść nam przygotowywać na wolnym powietrzu. Wtedy możemy mówić o kuchni polowej. Jest to taka jednostka, która przystosowana jest do przemieszczania się w terenie. Najczęściej mówimy tu o specjalnie zainstalowanych na przyczepie kotłach i zbiornikiem służącym do grzania posiłków. Przyczepkę taką może ciągnąć praktycznie każdy samochód. W kotłach znajduje się żywność, która ma zostać wydana większej grupie osób. Najczęściej w kotłach kuchni polowej przyrządzane są zupy. W Polsce prym wiedzie gotowanie grochówki. Gdzie występują takie kuchnie przewozowe? Najczęściej w wojsku. Dlatego niekiedy używa się sformułowania kuchnia wojskowa. Może ona funkcjonować na tyłach frontu, podczas działań wojennych, jak również na poligonie w czasie zajęć praktycznych, będących formą ćwiczeń wojskowych. Innym miejscem gdzie się świetnie może sprawdzać jest obóz harcerski. Niekiedy, choć coraz rzadziej możemy się z taką kuchnią spotkać na różnego rodzaju festynach.

Leave a Reply

Listopad 2018
P W Ś C P S N
« Sty    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
  • Jak właściwie przechowywać produkty żywnościoweJak właściwie przechowywać produkty żywnościowe
    Oprócz krajów trzeciego świata, gdzie głód jest wszechobecnym zjawiskiem, kraje o rozwiniętej cywilizacji wykazują brak poszanowania dla żywności. Jak często zdarza się nam zaglądnąć do lodówki i stwierdzić, że przynajmniej …
  • Smaki WielkopolskiSmaki Wielkopolski
    Wielkopolska uznawana za kolebkę naszej państwowości ma bogate tradycje kulinarne wywodzące się głównie z kuchni wiejskiej. Będąc w tym regionie trzeba spróbować plyndzy, czyli znanych w innych częściach Polski placków …