Kuchnia z możliwością łatwego przetransportowania

Jak wiadomo kuchnia kojarzy nam się z pomieszczeniem, gdzie przygotowuje się posiłki. Jednak bywa tak, że dany obiad może przyjść nam przygotowywać na wolnym powietrzu. Wtedy możemy mówić o kuchni polowej. Jest to taka jednostka, która przystosowana jest do przemieszczania się w terenie. Najczęściej mówimy tu o specjalnie zainstalowanych na przyczepie kotłach i zbiornikiem służącym do grzania posiłków. Przyczepkę taką może ciągnąć praktycznie każdy samochód. W kotłach znajduje się żywność, która ma zostać wydana większej grupie osób. Najczęściej w kotłach kuchni polowej przyrządzane są zupy. W Polsce prym wiedzie gotowanie grochówki. Gdzie występują takie kuchnie przewozowe? Najczęściej w wojsku. Dlatego niekiedy używa się sformułowania kuchnia wojskowa. Może ona funkcjonować na tyłach frontu, podczas działań wojennych, jak również na poligonie w czasie zajęć praktycznych, będących formą ćwiczeń wojskowych. Innym miejscem gdzie się świetnie może sprawdzać jest obóz harcerski. Niekiedy, choć coraz rzadziej możemy się z taką kuchnią spotkać na różnego rodzaju festynach.

Leave a Reply

Sierpień 2017
P W Ś C P S N
« sty    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  
  • Smaki Czarnego Lądu
    Afrykańska kuchnia łączy w sobie cechy oryginalnych przepisów z przyniesionymi przez kolonizatorów różnymi dodatkami. Szczególne bogactwo można dostrzec wśród warzyw i owoców. Występują tutaj gatunki nie spotykane w innych zakątkach …
  • Kuchnia zagraniczna na naszym rynku
    Nasz kraj zwykle był bardzo tradycyjny jeżeli chodzi o przygotowanie posiłków do momentu, aż po prostu modne stało się korzystanie również z dodatków pochodzących stricte zza granicy. Nie jest wcale …