Kuchnia żydowska – jedna z głównych kuchni międzynarodowych

Kuchnia żydowska jest bardzo popularna w wielu regionach naszego kraju, związane jest to przede wszystkim z historią Polski i faktem, że duża część ludności pochodzenia żydowskiego zamieszkiwała ziemie polskie przed drugą wojną światową. Koszerność związana jest z kuchnią żydowską i dotyczy bardzo wielu reguł obowiązujących w prawie żydowskim oraz dotyczy w jaki sposób żywność czy leki mają być produkowane. Najważniejszą cechą jest właśnie od oddzielenia koszernej żywności, czyli czystej, dozwolonej oraz trefnej, to znaczy nieczystej, zakazanej. Zasady te są oparte na Pięcioksięgu Mojżesza (Tory). W kuchni żydowskiej wykluczone jest spożywanie, między innymi: mięsa świni, ryb, które nie mają łusek, skorupiaków oraz łączenia mięsa z mlekiem. W zależności, gdzie dana grupa żydów zamieszkiwała, przyjmowała cechy i produkty kuchni narodu, gdzie mieszkała. Dlatego też Żydzi polscy przyjmowali przyprawy oraz smaki z tradycji polskiej. W kuchni żydowskiej znajdziemy dużo gałki muszkatołowej, szafranu, goździków oraz kminku. Zamiast smalcu, który był zakazany używano tłuszczu drobiowego oraz w dużych ilościach cebuli i czosnku. Kuchnia żydowska jest bardzo ceniona przez smakoszy.

Leave a Reply

Lipiec 2018
P W Ś C P S N
« Sty    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  
  • Zły smak potrawZły smak potraw
    Nie ma nic gorszego jak potrawy, które źle smakują. Będąc nawet bardzo miłym i nie chcąc zrobić osobie je przyrządzające przykrości, nie jest się w stanie ich zjeść. Nie warto …
  • Jak zbudować kuchnięJak zbudować kuchnię
    Zbudowanie własnej kuchni, jest dla nas smaczne, pod warunkiem, że sobie poradzimy, w sposób szczególny. Nie powinniśmy zapominać, iż na przykład doskonałej jakości zbudowanie dań, będzie najbardziej dla nas wartościowe. …