Kuchnia żydowska – jedna z głównych kuchni międzynarodowych

Kuchnia żydowska jest bardzo popularna w wielu regionach naszego kraju, związane jest to przede wszystkim z historią Polski i faktem, że duża część ludności pochodzenia żydowskiego zamieszkiwała ziemie polskie przed drugą wojną światową. Koszerność związana jest z kuchnią żydowską i dotyczy bardzo wielu reguł obowiązujących w prawie żydowskim oraz dotyczy w jaki sposób żywność czy leki mają być produkowane. Najważniejszą cechą jest właśnie od oddzielenia koszernej żywności, czyli czystej, dozwolonej oraz trefnej, to znaczy nieczystej, zakazanej. Zasady te są oparte na Pięcioksięgu Mojżesza (Tory). W kuchni żydowskiej wykluczone jest spożywanie, między innymi: mięsa świni, ryb, które nie mają łusek, skorupiaków oraz łączenia mięsa z mlekiem. W zależności, gdzie dana grupa żydów zamieszkiwała, przyjmowała cechy i produkty kuchni narodu, gdzie mieszkała. Dlatego też Żydzi polscy przyjmowali przyprawy oraz smaki z tradycji polskiej. W kuchni żydowskiej znajdziemy dużo gałki muszkatołowej, szafranu, goździków oraz kminku. Zamiast smalcu, który był zakazany używano tłuszczu drobiowego oraz w dużych ilościach cebuli i czosnku. Kuchnia żydowska jest bardzo ceniona przez smakoszy.

Leave a Reply

Kwiecień 2019
P W Ś C P S N
« Sty    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
  • Smaki pokoleńSmaki pokoleń
    Smaki, jakie dotyczą poszczególnych pokoleń, są dla nas niepomiernie ważne. Najbardziej interesujące są opcje, jakie w owych smakach, są zawarte. Dla osób, znajdujących się w różnego rodzaju domach, może być …
  • Najpiękniejsza kuchniaNajpiękniejsza kuchnia
    W każdym domu kluczową rolę odgrywa kuchnia. Powinniśmy przede wszystkim pamiętać o tym, że każda gospodyni domowa zasługuje na to, aby mieć piękną kuchnię, która ją bardzo uszczęśliwi. Jest mnóstwo …