Kuchnia żydowska – jedna z głównych kuchni międzynarodowych

Kuchnia żydowska jest bardzo popularna w wielu regionach naszego kraju, związane jest to przede wszystkim z historią Polski i faktem, że duża część ludności pochodzenia żydowskiego zamieszkiwała ziemie polskie przed drugą wojną światową. Koszerność związana jest z kuchnią żydowską i dotyczy bardzo wielu reguł obowiązujących w prawie żydowskim oraz dotyczy w jaki sposób żywność czy leki mają być produkowane. Najważniejszą cechą jest właśnie od oddzielenia koszernej żywności, czyli czystej, dozwolonej oraz trefnej, to znaczy nieczystej, zakazanej. Zasady te są oparte na Pięcioksięgu Mojżesza (Tory). W kuchni żydowskiej wykluczone jest spożywanie, między innymi: mięsa świni, ryb, które nie mają łusek, skorupiaków oraz łączenia mięsa z mlekiem. W zależności, gdzie dana grupa żydów zamieszkiwała, przyjmowała cechy i produkty kuchni narodu, gdzie mieszkała. Dlatego też Żydzi polscy przyjmowali przyprawy oraz smaki z tradycji polskiej. W kuchni żydowskiej znajdziemy dużo gałki muszkatołowej, szafranu, goździków oraz kminku. Zamiast smalcu, który był zakazany używano tłuszczu drobiowego oraz w dużych ilościach cebuli i czosnku. Kuchnia żydowska jest bardzo ceniona przez smakoszy.

Leave a Reply

Czerwiec 2019
P W Ś C P S N
« Sty    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
  • W świecie kulinariówW świecie kulinariów
    Każdy z nas z pewnością lubi dobrze zjeść i ceni sobie dobrą kuchnię. Dobrze i dużo nie zawsze znaczy zdrowo. Kulinaria dają nam dzisiaj niesamowite możliwości, w świecie kuchni można …
  • Pieprz i sól, podstawowe przyprawy w kuchniPieprz i sól, podstawowe przyprawy w kuchni
    W każdej kuchni poradzimy sobie doskonale z gotowaniem, mając do dyspozycji tylko dwie przyprawy – pieprz i sól. Kiedyś, wymienione przyprawy oznaczały bogactwo ich posiadacza, dziś, są podstawą w kuchni, …