Kuchnia żydowska – jedna z głównych kuchni międzynarodowych

Kuchnia żydowska jest bardzo popularna w wielu regionach naszego kraju, związane jest to przede wszystkim z historią Polski i faktem, że duża część ludności pochodzenia żydowskiego zamieszkiwała ziemie polskie przed drugą wojną światową. Koszerność związana jest z kuchnią żydowską i dotyczy bardzo wielu reguł obowiązujących w prawie żydowskim oraz dotyczy w jaki sposób żywność czy leki mają być produkowane. Najważniejszą cechą jest właśnie od oddzielenia koszernej żywności, czyli czystej, dozwolonej oraz trefnej, to znaczy nieczystej, zakazanej. Zasady te są oparte na Pięcioksięgu Mojżesza (Tory). W kuchni żydowskiej wykluczone jest spożywanie, między innymi: mięsa świni, ryb, które nie mają łusek, skorupiaków oraz łączenia mięsa z mlekiem. W zależności, gdzie dana grupa żydów zamieszkiwała, przyjmowała cechy i produkty kuchni narodu, gdzie mieszkała. Dlatego też Żydzi polscy przyjmowali przyprawy oraz smaki z tradycji polskiej. W kuchni żydowskiej znajdziemy dużo gałki muszkatołowej, szafranu, goździków oraz kminku. Zamiast smalcu, który był zakazany używano tłuszczu drobiowego oraz w dużych ilościach cebuli i czosnku. Kuchnia żydowska jest bardzo ceniona przez smakoszy.

Leave a Reply

Sierpień 2019
P W Ś C P S N
« Sty    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  
  • Najlepsze smakiNajlepsze smaki
    Ludzie kochają jeść i nie ma w tym nic dziwnego. W końcu możemy żyć jedynie na podstawie dostarczanej codziennie do organizmu energii. Jak zapewne dobrze wiesz różnimy się od siebie …
  • Catering na komunię warszawaCatering na komunię warszawa
    Przygotowujesz komunie dla swojego dziecka? Pozwól sobie pomóc!. Twoje dziecko przystępuje w tym roku do sakramentu Komunii? Pewnie martwisz się, czy w natłoku codziennych obowiązków zdążysz przygotować miłą, rodzinną uroczystość. …