Kulinaria i pojęcie sztuki kulinarnej

Rodzaje pożywienia możemy podzielić na szereg grup. Bardziej ogólnie jednak wyróżniamy trzy podstawowe, czyli żywność nieprzetworzoną pochodzenia roślinnego, lub mięsnego, żywność przetworzoną, tego samego pochodzenia, a także minerały. Można tutaj mówić o wędzeniu parzeniu, gotowaniu, pieczeniu, smażeniu, czy choćby mrożeniu. To w jaki sposób przyrządzimy daną potrawę i jakich użyjemy produktów możemy nazwać zagadnieniem z dziedziny określanej, jako kulinaria. Możemy też się spotkać z określeniem sztuki kulinarnej. Oznacza ona zdolność do tworzenia pożywienia, które jest pożywne i smaczne. Często są to wyszukane dania, do których dochodzi się niejednokrotnie w wyniku eksperymentowania z produktami, przyprawami i odpowiednimi ich proporcjami. Nie wszystko, co ze sobą zestawimy będzie pasować i niektóre składniki mogą popsuć smak potrawy, dlatego przyrządzanie takich specjałów należy pozostawić komuś kto się zna na gotowaniu. Można jednak spróbować swych sił w sporządzeniu prostszych potraw.

Leave a Reply

Czerwiec 2019
P W Ś C P S N
« Sty    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
  • Kulinaria dla każdegoKulinaria dla każdego
    Kobiety, zazwyczaj młode, które nie za dobrze potrafią gotować zazwyczaj myślą, ze już się nie nauczą i takie gotowanie jest bez sensu. Takie podejście jest bardzo złe, ponieważ powinny szukać …
  • Suplementy omega 3Suplementy omega 3
    Cenne kwasy tłuszczowe. Chociaż współcześnie mamy dostęp do wielu różnego rodzaju suplementów diety, nie zawsze zachodzi potrzeba ich przyjmowania. Cenne substancje odżywcze lepiej dostarczać sobie z pożywieniem, bo w takiej …