Kulinaria i pojęcie sztuki kulinarnej

Rodzaje pożywienia możemy podzielić na szereg grup. Bardziej ogólnie jednak wyróżniamy trzy podstawowe, czyli żywność nieprzetworzoną pochodzenia roślinnego, lub mięsnego, żywność przetworzoną, tego samego pochodzenia, a także minerały. Można tutaj mówić o wędzeniu parzeniu, gotowaniu, pieczeniu, smażeniu, czy choćby mrożeniu. To w jaki sposób przyrządzimy daną potrawę i jakich użyjemy produktów możemy nazwać zagadnieniem z dziedziny określanej, jako kulinaria. Możemy też się spotkać z określeniem sztuki kulinarnej. Oznacza ona zdolność do tworzenia pożywienia, które jest pożywne i smaczne. Często są to wyszukane dania, do których dochodzi się niejednokrotnie w wyniku eksperymentowania z produktami, przyprawami i odpowiednimi ich proporcjami. Nie wszystko, co ze sobą zestawimy będzie pasować i niektóre składniki mogą popsuć smak potrawy, dlatego przyrządzanie takich specjałów należy pozostawić komuś kto się zna na gotowaniu. Można jednak spróbować swych sił w sporządzeniu prostszych potraw.

Leave a Reply

Kwiecień 2018
P W Ś C P S N
« Sty    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  
  • Nauka gotowaniaNauka gotowania
    Uczenie się nowych rzeczy nigdy nie jest dla nas czymś łatwym. Często mamy bardzo duże problemy związane z tym, aby nowa wiedza weszła nam do głowy. Warto zauważyć, że jeśli …
  • Kulinaria i pojęcie sztuki kulinarnejKulinaria i pojęcie sztuki kulinarnej
    Rodzaje pożywienia możemy podzielić na szereg grup. Bardziej ogólnie jednak wyróżniamy trzy podstawowe, czyli żywność nieprzetworzoną pochodzenia roślinnego, lub mięsnego, żywność przetworzoną, tego samego pochodzenia, a także minerały. Można tutaj …