Kulinaria i pojęcie sztuki kulinarnej

Rodzaje pożywienia możemy podzielić na szereg grup. Bardziej ogólnie jednak wyróżniamy trzy podstawowe, czyli żywność nieprzetworzoną pochodzenia roślinnego, lub mięsnego, żywność przetworzoną, tego samego pochodzenia, a także minerały. Można tutaj mówić o wędzeniu parzeniu, gotowaniu, pieczeniu, smażeniu, czy choćby mrożeniu. To w jaki sposób przyrządzimy daną potrawę i jakich użyjemy produktów możemy nazwać zagadnieniem z dziedziny określanej, jako kulinaria. Możemy też się spotkać z określeniem sztuki kulinarnej. Oznacza ona zdolność do tworzenia pożywienia, które jest pożywne i smaczne. Często są to wyszukane dania, do których dochodzi się niejednokrotnie w wyniku eksperymentowania z produktami, przyprawami i odpowiednimi ich proporcjami. Nie wszystko, co ze sobą zestawimy będzie pasować i niektóre składniki mogą popsuć smak potrawy, dlatego przyrządzanie takich specjałów należy pozostawić komuś kto się zna na gotowaniu. Można jednak spróbować swych sił w sporządzeniu prostszych potraw.

Leave a Reply

Luty 2019
P W Ś C P S N
« Sty    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728  
  • Grunt to odpowiednio wyposażona kuchniaGrunt to odpowiednio wyposażona kuchnia
    Prawidłowo wyposażona kuchnia jest podstawą do tego, ażeby posiadać zadowoloną żonę i nie wysłuchiwać jej narzekań na to, że znów musi gotować obiad dla całej rodziny. Można nie zdawać sobie …
  • Kokos pełen niespodzianek w kuchniKokos pełen niespodzianek w kuchni
    Czym tak naprawdę jest kokos, często wykorzystujemy go w naszych kuchniach podczas gotowanie jednak nie wiemy o tym, czym tak naprawdę jest i nazywamy go orzechem, który kryje w sobie …