Kulinaria i pojęcie sztuki kulinarnej

Rodzaje pożywienia możemy podzielić na szereg grup. Bardziej ogólnie jednak wyróżniamy trzy podstawowe, czyli żywność nieprzetworzoną pochodzenia roślinnego, lub mięsnego, żywność przetworzoną, tego samego pochodzenia, a także minerały. Można tutaj mówić o wędzeniu parzeniu, gotowaniu, pieczeniu, smażeniu, czy choćby mrożeniu. To w jaki sposób przyrządzimy daną potrawę i jakich użyjemy produktów możemy nazwać zagadnieniem z dziedziny określanej, jako kulinaria. Możemy też się spotkać z określeniem sztuki kulinarnej. Oznacza ona zdolność do tworzenia pożywienia, które jest pożywne i smaczne. Często są to wyszukane dania, do których dochodzi się niejednokrotnie w wyniku eksperymentowania z produktami, przyprawami i odpowiednimi ich proporcjami. Nie wszystko, co ze sobą zestawimy będzie pasować i niektóre składniki mogą popsuć smak potrawy, dlatego przyrządzanie takich specjałów należy pozostawić komuś kto się zna na gotowaniu. Można jednak spróbować swych sił w sporządzeniu prostszych potraw.

Leave a Reply

Czerwiec 2018
P W Ś C P S N
« Sty    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  
  • Na czym podawać potrawy?Na czym podawać potrawy?
    Jedzenie to coś, czego bez wątpienia każdy z nas potrzebuje. Chcąc czy nie chcąc każdego dnia zmuszeni jesteśmy do tego, żeby przygotowywać co nieco do zjedzenia. Z pewnością zależy nam …
  • Przestronna kuchniaPrzestronna kuchnia
    Każdy z nas z całą pewnością stara się o to, aby przygotować swoje mieszkanie w sposób jak najbardziej komfortowy. Nie jest to co prawda takie proste zadanie jednak jeżeli chcemy …