Kulinaria i pojęcie sztuki kulinarnej

Rodzaje pożywienia możemy podzielić na szereg grup. Bardziej ogólnie jednak wyróżniamy trzy podstawowe, czyli żywność nieprzetworzoną pochodzenia roślinnego, lub mięsnego, żywność przetworzoną, tego samego pochodzenia, a także minerały. Można tutaj mówić o wędzeniu parzeniu, gotowaniu, pieczeniu, smażeniu, czy choćby mrożeniu. To w jaki sposób przyrządzimy daną potrawę i jakich użyjemy produktów możemy nazwać zagadnieniem z dziedziny określanej, jako kulinaria. Możemy też się spotkać z określeniem sztuki kulinarnej. Oznacza ona zdolność do tworzenia pożywienia, które jest pożywne i smaczne. Często są to wyszukane dania, do których dochodzi się niejednokrotnie w wyniku eksperymentowania z produktami, przyprawami i odpowiednimi ich proporcjami. Nie wszystko, co ze sobą zestawimy będzie pasować i niektóre składniki mogą popsuć smak potrawy, dlatego przyrządzanie takich specjałów należy pozostawić komuś kto się zna na gotowaniu. Można jednak spróbować swych sił w sporządzeniu prostszych potraw.

Leave a Reply

Kwiecień 2019
P W Ś C P S N
« Sty    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
  • Tanie urządzenie kuchniTanie urządzenie kuchni
    Kryzys gospodarczy praktycznie na każdego z nas wprowadził dość porządne ograniczenia jeżeli chodzi o finanse gdzie nawet najlepiej zarabiający zaczynają powoli odczuwać, że jednak coś niestety jest nie tak. Dużo …
  • Sprzęty do kuchniSprzęty do kuchni
    Przystało nam żyć w takich czasach, kiedy to każdy z nas może zapewnić sobie naprawdę bardzo komfortowe życie. Nikogo z nas nie dziwi już to, że możemy dokonać pewnych zakupów, …