Kulinaria i pojęcie sztuki kulinarnej

Rodzaje pożywienia możemy podzielić na szereg grup. Bardziej ogólnie jednak wyróżniamy trzy podstawowe, czyli żywność nieprzetworzoną pochodzenia roślinnego, lub mięsnego, żywność przetworzoną, tego samego pochodzenia, a także minerały. Można tutaj mówić o wędzeniu parzeniu, gotowaniu, pieczeniu, smażeniu, czy choćby mrożeniu. To w jaki sposób przyrządzimy daną potrawę i jakich użyjemy produktów możemy nazwać zagadnieniem z dziedziny określanej, jako kulinaria. Możemy też się spotkać z określeniem sztuki kulinarnej. Oznacza ona zdolność do tworzenia pożywienia, które jest pożywne i smaczne. Często są to wyszukane dania, do których dochodzi się niejednokrotnie w wyniku eksperymentowania z produktami, przyprawami i odpowiednimi ich proporcjami. Nie wszystko, co ze sobą zestawimy będzie pasować i niektóre składniki mogą popsuć smak potrawy, dlatego przyrządzanie takich specjałów należy pozostawić komuś kto się zna na gotowaniu. Można jednak spróbować swych sił w sporządzeniu prostszych potraw.

Leave a Reply

Sierpień 2018
P W Ś C P S N
« Sty    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
  • Odgrzewanie dań w mikrofaliOdgrzewanie dań w mikrofali
    W dzisiejszych czasach posiadanie kuchenki mikrofalowej w domu to podstawa. Dzięki niej bowiem mamy możliwość szybkiego odgrzania naszego posiłku. Gdy jesteśmy zmęczeni po pracy i nie mamy czasu ani ochoty …
  • Coraz więcej mężczyzn odnajduje się w kuchniCoraz więcej mężczyzn odnajduje się w kuchni
    Z najnowszych sondaży wynika, że coraz więcej kobiet zadowolonych jest z kuchennych dokonań swoich mężczyzn. Jak się okazuje, panowie w naszym kraju coraz chętniej biorą się za gotowanie, co niewątpliwe …