Kulinaria i pojęcie sztuki kulinarnej

Rodzaje pożywienia możemy podzielić na szereg grup. Bardziej ogólnie jednak wyróżniamy trzy podstawowe, czyli żywność nieprzetworzoną pochodzenia roślinnego, lub mięsnego, żywność przetworzoną, tego samego pochodzenia, a także minerały. Można tutaj mówić o wędzeniu parzeniu, gotowaniu, pieczeniu, smażeniu, czy choćby mrożeniu. To w jaki sposób przyrządzimy daną potrawę i jakich użyjemy produktów możemy nazwać zagadnieniem z dziedziny określanej, jako kulinaria. Możemy też się spotkać z określeniem sztuki kulinarnej. Oznacza ona zdolność do tworzenia pożywienia, które jest pożywne i smaczne. Często są to wyszukane dania, do których dochodzi się niejednokrotnie w wyniku eksperymentowania z produktami, przyprawami i odpowiednimi ich proporcjami. Nie wszystko, co ze sobą zestawimy będzie pasować i niektóre składniki mogą popsuć smak potrawy, dlatego przyrządzanie takich specjałów należy pozostawić komuś kto się zna na gotowaniu. Można jednak spróbować swych sił w sporządzeniu prostszych potraw.

Leave a Reply

Sierpień 2019
P W Ś C P S N
« Sty    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  
  • Smaki niezwykłeSmaki niezwykłe
    Polacy coraz częściej są gotowi na niezwykłe smaki. Próbują jeść ślimaki, ostrygi, żółwie, sushi. Schabowy z ziemniakami i kapustą odeszły w przeszłość, a coraz modniejsze są smaki niezwykłe, niecodzienne, nowe. …
  • Transport polska francjaTransport polska francja
    Jaki transport do Francji?. Moja siostra już od dobrych kilku lat mieszka we Francji. Nie mówię, że nie byłoby mi to na rękę, gdyby mieszkała w Polsce, ale to jest …