Modny w Polsce napar z yerba mate

W dorzeczu Paragwaju rośnie roślina, z której napar stał się głośny w całym świecie. To ostrokrzew paragwajski, którego właściwości znali od wieków Indianie z plemienia Guarani, a w XVI wieku odkryli go podróżnicy z Europy, którzy byli zaskoczeni sprawnością i wigorem mieszkańców tamtejszych terenów. Ostrokrzew zawiera w swoich liściach duże ilości kofeiny, dlatego ma właściwości pobudzające. Badania wykazały, że jest to roślina mająca wiele pożądanych składników – związki fenolowe mające właściwości antymutagenne i przeciwutleniające – zapobiegają nowotworom i udarowi mózgu. Picie herbaty yerba mate, to cały rytuał, do którego trzeba zakupić matero, specjalne naczynie oraz bombillę, czyli stalową lub srebrną rurkę do picia napoju. W Polsce jest już wiele punktów sprzedających yerba mate oraz akcesoria – czy jednak tak do końca wiemy, co pijemy, czy nie jest to tylko moda? Aby wiedzieć, że parzona przez nas yerba mate jest dobrej jakości, powinniśmy wiedzieć na jakim terenie rósł ostrokrzew, oraz jakie liście znajdują się w opakowaniu. Najlepsze są tylko młode, a nie mamy na to żadnej gwarancji, kupując wysuszone. Może więc zamiast dać ponieść się trendom, lepiej poszukać w sprzedaży tej naprawdę dobrej jakości yerba mate, aby sobie nie zaszkodzić.

Leave a Reply

Maj 2019
P W Ś C P S N
« Sty    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
  • Zróżnicowane daniaZróżnicowane dania
    Kiedy jakaś rzecz ma miejsce nazbyt często, to po prostu zaczyna nam się nudzić. Bez wątpienia każdy z nas ma swoje ulubione dania, na które się cieszy, które je z …
  • Węgierskie specjalnościWęgierskie specjalności
    Przysłowie „Polak, Węgier, dwa bratanki” nie odnosi się do kuchni. Madziarzy mają bowiem diametralnie inne gusta niż my. Ich dania charakteryzują się przede wszystkim dużą ilością papryki zarówno ostrej, jak …