Modny w Polsce napar z yerba mate

W dorzeczu Paragwaju rośnie roślina, z której napar stał się głośny w całym świecie. To ostrokrzew paragwajski, którego właściwości znali od wieków Indianie z plemienia Guarani, a w XVI wieku odkryli go podróżnicy z Europy, którzy byli zaskoczeni sprawnością i wigorem mieszkańców tamtejszych terenów. Ostrokrzew zawiera w swoich liściach duże ilości kofeiny, dlatego ma właściwości pobudzające. Badania wykazały, że jest to roślina mająca wiele pożądanych składników – związki fenolowe mające właściwości antymutagenne i przeciwutleniające – zapobiegają nowotworom i udarowi mózgu. Picie herbaty yerba mate, to cały rytuał, do którego trzeba zakupić matero, specjalne naczynie oraz bombillę, czyli stalową lub srebrną rurkę do picia napoju. W Polsce jest już wiele punktów sprzedających yerba mate oraz akcesoria – czy jednak tak do końca wiemy, co pijemy, czy nie jest to tylko moda? Aby wiedzieć, że parzona przez nas yerba mate jest dobrej jakości, powinniśmy wiedzieć na jakim terenie rósł ostrokrzew, oraz jakie liście znajdują się w opakowaniu. Najlepsze są tylko młode, a nie mamy na to żadnej gwarancji, kupując wysuszone. Może więc zamiast dać ponieść się trendom, lepiej poszukać w sprzedaży tej naprawdę dobrej jakości yerba mate, aby sobie nie zaszkodzić.

Leave a Reply

Maj 2018
P W Ś C P S N
« Sty    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  
  • Kuchnia azjatyckaKuchnia azjatycka
    Każdy z nas został wychowany na kuchni przygotowanej w sposób zróżnicowany. Nie istnieje bowiem dom, w którym przyprawiało by się dokładnie tak dane potrawy jak zwykł tego zwyczaj. Pomimo tego, …
  • Domowe ciastaDomowe ciasta
    Każdy z nas pamięta z całą pewnością kiedy to jeszcze będąc małym chłopcem uciekał za każdym razem do babci gdzie zawsze było dla niego przygotowane wiele pysznych słodkości, które w …