Pieprz i sól, podstawowe przyprawy w kuchni

W każdej kuchni poradzimy sobie doskonale z gotowaniem, mając do dyspozycji tylko dwie przyprawy – pieprz i sól. Kiedyś, wymienione przyprawy oznaczały bogactwo ich posiadacza, dziś, są podstawą w kuchni, są tanie i ogólnodostępne. Możemy się tylko zastanawiać nad ich wyborem, czy kupić sól morską, czy zwykłą jodowaną, a pieprz, czarny, biały, zielony czy może mieszany. Najzdrowszą solą jest sól morska, bądź kamienna, po procesie oczyszczenia. Obie zawierają szereg naturalnych minerałów, korzystnych dla naszego organizmu. Oczywiście, najzdrowiej byłoby niczego nie solić, ale chyba sobie takiej kuchni nie wyobrażamy. Możemy podczas gotowania stosować samą sól, ale możemy ją także łączyć z ziołami. Kolorowy pieprz oferowany w sprzedaży, jest jednym i tym samym pieprzem, różnica w kolorze ziaren zależy od okresu ich dojrzewania, w których są zbierane. Najlepszy do potraw jest świeżo mielony pieprz, ponieważ nie traci swoich walorów smakowych i aromatycznych. Najnowsze trendy w kuchni reklamują nawet stosowanie pieprzu w potrawach słodkich. Niektórzy kucharze uważają, że do gotowania wystarczy tylko pieprz i sól, ale gdy mamy do dyspozycji tyle innych wspaniałych przypraw….

Leave a Reply

Czerwiec 2017
P W Ś C P S N
« sty    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
  • Boże narodzenie warszawa
    Boże Narodzenie. Boże Narodzenie to czas, który kojarzy się z wieloma przyjemnymi zapachami, ogniem w kominku, a mrozem za oknami, z pachnącą choinką i prezentami, aromatem piernika. Szczególnego smaku tym …
  • Dieta owocowa
    Dieta owocowa jest bardzo charakterystyczna. Opiera się przede wszystkim na wspaniałym smaku owoców. Większość owoców nie mają szkodliwego wpływu na organizm. Są bogate w witaminy i sole mineralne. Nie zawierają …