Pieprz i sól, podstawowe przyprawy w kuchni

W każdej kuchni poradzimy sobie doskonale z gotowaniem, mając do dyspozycji tylko dwie przyprawy – pieprz i sól. Kiedyś, wymienione przyprawy oznaczały bogactwo ich posiadacza, dziś, są podstawą w kuchni, są tanie i ogólnodostępne. Możemy się tylko zastanawiać nad ich wyborem, czy kupić sól morską, czy zwykłą jodowaną, a pieprz, czarny, biały, zielony czy może mieszany. Najzdrowszą solą jest sól morska, bądź kamienna, po procesie oczyszczenia. Obie zawierają szereg naturalnych minerałów, korzystnych dla naszego organizmu. Oczywiście, najzdrowiej byłoby niczego nie solić, ale chyba sobie takiej kuchni nie wyobrażamy. Możemy podczas gotowania stosować samą sól, ale możemy ją także łączyć z ziołami. Kolorowy pieprz oferowany w sprzedaży, jest jednym i tym samym pieprzem, różnica w kolorze ziaren zależy od okresu ich dojrzewania, w których są zbierane. Najlepszy do potraw jest świeżo mielony pieprz, ponieważ nie traci swoich walorów smakowych i aromatycznych. Najnowsze trendy w kuchni reklamują nawet stosowanie pieprzu w potrawach słodkich. Niektórzy kucharze uważają, że do gotowania wystarczy tylko pieprz i sól, ale gdy mamy do dyspozycji tyle innych wspaniałych przypraw….

Leave a Reply

Sierpień 2017
P W Ś C P S N
« sty    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  
  • Egzotyczne smaki
    Jeśli tylko ma się okazję, takich smaków również powinno się próbować. Dzięki temu, na pewno można będzie rozwijać się pod tym względem. Egzotyczne smaki mogą być dziwne, szczególnie dla polskiego …
  • Tanie urządzenie kuchni
    Kryzys gospodarczy praktycznie na każdego z nas wprowadził dość porządne ograniczenia jeżeli chodzi o finanse gdzie nawet najlepiej zarabiający zaczynają powoli odczuwać, że jednak coś niestety jest nie tak. Dużo …