Pieprz i sól, podstawowe przyprawy w kuchni

W każdej kuchni poradzimy sobie doskonale z gotowaniem, mając do dyspozycji tylko dwie przyprawy – pieprz i sól. Kiedyś, wymienione przyprawy oznaczały bogactwo ich posiadacza, dziś, są podstawą w kuchni, są tanie i ogólnodostępne. Możemy się tylko zastanawiać nad ich wyborem, czy kupić sól morską, czy zwykłą jodowaną, a pieprz, czarny, biały, zielony czy może mieszany. Najzdrowszą solą jest sól morska, bądź kamienna, po procesie oczyszczenia. Obie zawierają szereg naturalnych minerałów, korzystnych dla naszego organizmu. Oczywiście, najzdrowiej byłoby niczego nie solić, ale chyba sobie takiej kuchni nie wyobrażamy. Możemy podczas gotowania stosować samą sól, ale możemy ją także łączyć z ziołami. Kolorowy pieprz oferowany w sprzedaży, jest jednym i tym samym pieprzem, różnica w kolorze ziaren zależy od okresu ich dojrzewania, w których są zbierane. Najlepszy do potraw jest świeżo mielony pieprz, ponieważ nie traci swoich walorów smakowych i aromatycznych. Najnowsze trendy w kuchni reklamują nawet stosowanie pieprzu w potrawach słodkich. Niektórzy kucharze uważają, że do gotowania wystarczy tylko pieprz i sól, ale gdy mamy do dyspozycji tyle innych wspaniałych przypraw….

Leave a Reply

Lipiec 2019
P W Ś C P S N
« Sty    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
  • Kokos pełen niespodzianek w kuchniKokos pełen niespodzianek w kuchni
    Czym tak naprawdę jest kokos, często wykorzystujemy go w naszych kuchniach podczas gotowanie jednak nie wiemy o tym, czym tak naprawdę jest i nazywamy go orzechem, który kryje w sobie …
  • Grunt to odpowiednio wyposażona kuchniaGrunt to odpowiednio wyposażona kuchnia
    Prawidłowo wyposażona kuchnia jest podstawą do tego, ażeby posiadać zadowoloną żonę i nie wysłuchiwać jej narzekań na to, że znów musi gotować obiad dla całej rodziny. Można nie zdawać sobie …