Pieprz i sól, podstawowe przyprawy w kuchni

W każdej kuchni poradzimy sobie doskonale z gotowaniem, mając do dyspozycji tylko dwie przyprawy – pieprz i sól. Kiedyś, wymienione przyprawy oznaczały bogactwo ich posiadacza, dziś, są podstawą w kuchni, są tanie i ogólnodostępne. Możemy się tylko zastanawiać nad ich wyborem, czy kupić sól morską, czy zwykłą jodowaną, a pieprz, czarny, biały, zielony czy może mieszany. Najzdrowszą solą jest sól morska, bądź kamienna, po procesie oczyszczenia. Obie zawierają szereg naturalnych minerałów, korzystnych dla naszego organizmu. Oczywiście, najzdrowiej byłoby niczego nie solić, ale chyba sobie takiej kuchni nie wyobrażamy. Możemy podczas gotowania stosować samą sól, ale możemy ją także łączyć z ziołami. Kolorowy pieprz oferowany w sprzedaży, jest jednym i tym samym pieprzem, różnica w kolorze ziaren zależy od okresu ich dojrzewania, w których są zbierane. Najlepszy do potraw jest świeżo mielony pieprz, ponieważ nie traci swoich walorów smakowych i aromatycznych. Najnowsze trendy w kuchni reklamują nawet stosowanie pieprzu w potrawach słodkich. Niektórzy kucharze uważają, że do gotowania wystarczy tylko pieprz i sól, ale gdy mamy do dyspozycji tyle innych wspaniałych przypraw….

Leave a Reply

Kwiecień 2019
P W Ś C P S N
« Sty    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
  • Dotacja z ZUSDotacja z ZUS
    Dotacja z ZUS – na co możemy ją otrzymać?. Wielu przedsiębiorców chciałoby polepszyć warunki panujące w ich fabrykach. Niestety, nierzadko nie potrafią oni wygospodarować odpowiedniego funduszu na tego typu działania. …
  • Transport polska francjaTransport polska francja
    Jaki transport do Francji?. Moja siostra już od dobrych kilku lat mieszka we Francji. Nie mówię, że nie byłoby mi to na rękę, gdyby mieszkała w Polsce, ale to jest …