Pizza neapolitańska – królowa wśród pizzy

Wystarczy pójść do pierwszej lepszej pizzerii, aby zorientować się, że rodzajów pizzy jest mnóstwo. Próżno jednak szukać w takich lokalach prawdziwej pizzy neapolitańskiej, bowiem nazwa ta zobowiązuje. Otóż jest to danie posiadające status tradycyjnego specjału Włoch. Co więcej, w 2009 roku Komisja Europejska nadała tej pizzy specjalny certyfikat TSG, który świadczy o tym, że nazwa ta została zastrzeżona. Teraz jeśli któryś producent będzie chciał się posługiwać tym określeniem, musi przestrzegać ściśle określonych zasad. Do produkcji ciasta trzeba użyć specjalnej mąki typu 0 lub 00, neapolitańskich drożdży oraz soli morskiej. Ciasto należy wyrabiać ręcznie i nie może być one grubsze niż 3 mm. Dodatki też są ściśle określone. Musi to być ser mozzarella z mleka bawolego, pomidory i bazylia. Pizza musi być wypiekana na kamiennej płycie w piecu opalanym drewnem dębowym. Te ścisłe normy przekładają się na to, że w Polsce bardzo trudno znaleźć pizzerię, która serwowała by oryginalną pizzę neapolitańską, czyli taką, którą kiedyś jadła królowa Włoch.

Leave a Reply

Czerwiec 2019
P W Ś C P S N
« Sty    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
  • Kuchnia wprost z KorsykiKuchnia wprost z Korsyki
    Ostatnio, podczas wakacyjnych wojaży przybyliśmy na Korsykę. Kraj ten jest bardzo piękny, a pełni szczęścia dopełnia kuchnia tego kraju. Jest to na prawdę jedna z najlepszych kuchni jaką kiedykolwiek próbowałam. …
  • Egzotyczne smakiEgzotyczne smaki
    Jeśli tylko ma się okazję, takich smaków również powinno się próbować. Dzięki temu, na pewno można będzie rozwijać się pod tym względem. Egzotyczne smaki mogą być dziwne, szczególnie dla polskiego …