Pizza neapolitańska – królowa wśród pizzy

Wystarczy pójść do pierwszej lepszej pizzerii, aby zorientować się, że rodzajów pizzy jest mnóstwo. Próżno jednak szukać w takich lokalach prawdziwej pizzy neapolitańskiej, bowiem nazwa ta zobowiązuje. Otóż jest to danie posiadające status tradycyjnego specjału Włoch. Co więcej, w 2009 roku Komisja Europejska nadała tej pizzy specjalny certyfikat TSG, który świadczy o tym, że nazwa ta została zastrzeżona. Teraz jeśli któryś producent będzie chciał się posługiwać tym określeniem, musi przestrzegać ściśle określonych zasad. Do produkcji ciasta trzeba użyć specjalnej mąki typu 0 lub 00, neapolitańskich drożdży oraz soli morskiej. Ciasto należy wyrabiać ręcznie i nie może być one grubsze niż 3 mm. Dodatki też są ściśle określone. Musi to być ser mozzarella z mleka bawolego, pomidory i bazylia. Pizza musi być wypiekana na kamiennej płycie w piecu opalanym drewnem dębowym. Te ścisłe normy przekładają się na to, że w Polsce bardzo trudno znaleźć pizzerię, która serwowała by oryginalną pizzę neapolitańską, czyli taką, którą kiedyś jadła królowa Włoch.

Leave a Reply

Lipiec 2018
P W Ś C P S N
« Sty    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  
  • Jak zaskoczyć ukochaną osobę?Jak zaskoczyć ukochaną osobę?
    Jeśli tylko planuje się jakiś pomysł odnośnie zaskoczenia ukochanej osoby warto wziąć pod uwagę sposób przygotowania wyśmienitych potraw, które doskonale prezentują się w ramach takiej niespodzianki. Bardzo dobrze jest uwzględnić …
  • Kulinaria dla każdegoKulinaria dla każdego
    Kobiety, zazwyczaj młode, które nie za dobrze potrafią gotować zazwyczaj myślą, ze już się nie nauczą i takie gotowanie jest bez sensu. Takie podejście jest bardzo złe, ponieważ powinny szukać …