Pizza neapolitańska – królowa wśród pizzy

Wystarczy pójść do pierwszej lepszej pizzerii, aby zorientować się, że rodzajów pizzy jest mnóstwo. Próżno jednak szukać w takich lokalach prawdziwej pizzy neapolitańskiej, bowiem nazwa ta zobowiązuje. Otóż jest to danie posiadające status tradycyjnego specjału Włoch. Co więcej, w 2009 roku Komisja Europejska nadała tej pizzy specjalny certyfikat TSG, który świadczy o tym, że nazwa ta została zastrzeżona. Teraz jeśli któryś producent będzie chciał się posługiwać tym określeniem, musi przestrzegać ściśle określonych zasad. Do produkcji ciasta trzeba użyć specjalnej mąki typu 0 lub 00, neapolitańskich drożdży oraz soli morskiej. Ciasto należy wyrabiać ręcznie i nie może być one grubsze niż 3 mm. Dodatki też są ściśle określone. Musi to być ser mozzarella z mleka bawolego, pomidory i bazylia. Pizza musi być wypiekana na kamiennej płycie w piecu opalanym drewnem dębowym. Te ścisłe normy przekładają się na to, że w Polsce bardzo trudno znaleźć pizzerię, która serwowała by oryginalną pizzę neapolitańską, czyli taką, którą kiedyś jadła królowa Włoch.

Leave a Reply

Styczeń 2019
P W Ś C P S N
« Sty    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  
  • Kuchnia dla wegetarianówKuchnia dla wegetarianów
    O wegetarianach w dzisiejszych czasach jest naprawdę bardzo głośno. Warto zauważyć, że coraz większa liczba osób deklaruje swoją przynależność do tej grupy. Nie jest to jednak oczywiście powód do radości. …
  • Tanie urządzenie kuchniTanie urządzenie kuchni
    Kryzys gospodarczy praktycznie na każdego z nas wprowadził dość porządne ograniczenia jeżeli chodzi o finanse gdzie nawet najlepiej zarabiający zaczynają powoli odczuwać, że jednak coś niestety jest nie tak. Dużo …