Pizza neapolitańska – królowa wśród pizzy

Wystarczy pójść do pierwszej lepszej pizzerii, aby zorientować się, że rodzajów pizzy jest mnóstwo. Próżno jednak szukać w takich lokalach prawdziwej pizzy neapolitańskiej, bowiem nazwa ta zobowiązuje. Otóż jest to danie posiadające status tradycyjnego specjału Włoch. Co więcej, w 2009 roku Komisja Europejska nadała tej pizzy specjalny certyfikat TSG, który świadczy o tym, że nazwa ta została zastrzeżona. Teraz jeśli któryś producent będzie chciał się posługiwać tym określeniem, musi przestrzegać ściśle określonych zasad. Do produkcji ciasta trzeba użyć specjalnej mąki typu 0 lub 00, neapolitańskich drożdży oraz soli morskiej. Ciasto należy wyrabiać ręcznie i nie może być one grubsze niż 3 mm. Dodatki też są ściśle określone. Musi to być ser mozzarella z mleka bawolego, pomidory i bazylia. Pizza musi być wypiekana na kamiennej płycie w piecu opalanym drewnem dębowym. Te ścisłe normy przekładają się na to, że w Polsce bardzo trudno znaleźć pizzerię, która serwowała by oryginalną pizzę neapolitańską, czyli taką, którą kiedyś jadła królowa Włoch.

Leave a Reply

Grudzień 2017
P W Ś C P S N
« sty    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
  • Czas gotowaćCzas gotować
    XXI wiek to przede wszystkim taki wiek, w którym to człowiek może zapewnić sobie przede wszystkim to, że jego życie będzie niemalże idealne. Jednakże, bardzo często dochodzi do takich sytuacji, …
  • Kuchnia polskaKuchnia polska
    Gdy rozmawiamy z naszymi znajomymi to zazwyczaj mówimy, jakie pyszne dania są na przykład we Włoszech czy też na przykład w Anglii, lecz nie przywiązujemy zbyt wielkiej wagi do tego, …