Pizza neapolitańska – królowa wśród pizzy

Wystarczy pójść do pierwszej lepszej pizzerii, aby zorientować się, że rodzajów pizzy jest mnóstwo. Próżno jednak szukać w takich lokalach prawdziwej pizzy neapolitańskiej, bowiem nazwa ta zobowiązuje. Otóż jest to danie posiadające status tradycyjnego specjału Włoch. Co więcej, w 2009 roku Komisja Europejska nadała tej pizzy specjalny certyfikat TSG, który świadczy o tym, że nazwa ta została zastrzeżona. Teraz jeśli któryś producent będzie chciał się posługiwać tym określeniem, musi przestrzegać ściśle określonych zasad. Do produkcji ciasta trzeba użyć specjalnej mąki typu 0 lub 00, neapolitańskich drożdży oraz soli morskiej. Ciasto należy wyrabiać ręcznie i nie może być one grubsze niż 3 mm. Dodatki też są ściśle określone. Musi to być ser mozzarella z mleka bawolego, pomidory i bazylia. Pizza musi być wypiekana na kamiennej płycie w piecu opalanym drewnem dębowym. Te ścisłe normy przekładają się na to, że w Polsce bardzo trudno znaleźć pizzerię, która serwowała by oryginalną pizzę neapolitańską, czyli taką, którą kiedyś jadła królowa Włoch.

Leave a Reply

Sierpień 2017
P W Ś C P S N
« sty    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  
  • Gotuj samodzielnie
    Z pewnością każdy z nas doskonale wie o tym, że w dzisiejszych czasach bardzo często dochodzi do takich sytuacji, kiedy to mnóstwo ludzi decyduje się na pewne inwestycje, dzięki którym …
  • Różne smaki
    Najczęściej, gdy wiemy, że coś nam bardzo smakuje, to chcemy także, aby naszym znajomym smakowało. Powinniśmy jednak zawsze zwrócić uwagę na to, ze każdy może sam stwierdzić, czy mu to …