Pizza neapolitańska – królowa wśród pizzy

Wystarczy pójść do pierwszej lepszej pizzerii, aby zorientować się, że rodzajów pizzy jest mnóstwo. Próżno jednak szukać w takich lokalach prawdziwej pizzy neapolitańskiej, bowiem nazwa ta zobowiązuje. Otóż jest to danie posiadające status tradycyjnego specjału Włoch. Co więcej, w 2009 roku Komisja Europejska nadała tej pizzy specjalny certyfikat TSG, który świadczy o tym, że nazwa ta została zastrzeżona. Teraz jeśli któryś producent będzie chciał się posługiwać tym określeniem, musi przestrzegać ściśle określonych zasad. Do produkcji ciasta trzeba użyć specjalnej mąki typu 0 lub 00, neapolitańskich drożdży oraz soli morskiej. Ciasto należy wyrabiać ręcznie i nie może być one grubsze niż 3 mm. Dodatki też są ściśle określone. Musi to być ser mozzarella z mleka bawolego, pomidory i bazylia. Pizza musi być wypiekana na kamiennej płycie w piecu opalanym drewnem dębowym. Te ścisłe normy przekładają się na to, że w Polsce bardzo trudno znaleźć pizzerię, która serwowała by oryginalną pizzę neapolitańską, czyli taką, którą kiedyś jadła królowa Włoch.

Leave a Reply

Kwiecień 2019
P W Ś C P S N
« Sty    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
  • Kuchnia w stylu angielskimKuchnia w stylu angielskim
    Jest to kuchnia, zbliżona w dużej mierze do kuchni tradycyjnej. Przede wszystkim, jest ona niezwykle ciepła. Przypomina nieco kuchnię wiejską, w której pachnie ziołami i przyprawami. Stanowią one elementarną część …
  • Kuchnia dla każdegoKuchnia dla każdego
    Każdy z nas w dzisiejszych czasach lubi dobrze i zdrowo zjeść. Dobra kuchnia zależy od dobrego kucharza. Dzisiejszy świat oferuje nam dania różnych kuchni świata. Wielu z nas oczywiście najbardziej …