Pizza neapolitańska – królowa wśród pizzy

Wystarczy pójść do pierwszej lepszej pizzerii, aby zorientować się, że rodzajów pizzy jest mnóstwo. Próżno jednak szukać w takich lokalach prawdziwej pizzy neapolitańskiej, bowiem nazwa ta zobowiązuje. Otóż jest to danie posiadające status tradycyjnego specjału Włoch. Co więcej, w 2009 roku Komisja Europejska nadała tej pizzy specjalny certyfikat TSG, który świadczy o tym, że nazwa ta została zastrzeżona. Teraz jeśli któryś producent będzie chciał się posługiwać tym określeniem, musi przestrzegać ściśle określonych zasad. Do produkcji ciasta trzeba użyć specjalnej mąki typu 0 lub 00, neapolitańskich drożdży oraz soli morskiej. Ciasto należy wyrabiać ręcznie i nie może być one grubsze niż 3 mm. Dodatki też są ściśle określone. Musi to być ser mozzarella z mleka bawolego, pomidory i bazylia. Pizza musi być wypiekana na kamiennej płycie w piecu opalanym drewnem dębowym. Te ścisłe normy przekładają się na to, że w Polsce bardzo trudno znaleźć pizzerię, która serwowała by oryginalną pizzę neapolitańską, czyli taką, którą kiedyś jadła królowa Włoch.

Leave a Reply

Sierpień 2019
P W Ś C P S N
« Sty    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  
  • Kuchnia amerykańskaKuchnia amerykańska
    Kuchnia amerykańska od zawsze kojarzyła się z takim ciężkostrawnym jedzeniem. W naszym kraju utarło się, że Ameryka to przede wszystkim hamburgery, hot-dogi i takie właśnie różne przekąski. Jednakże to nie …
  • Lokal na wesele sosnowiecLokal na wesele sosnowiec
    Jaki lokal na wesele wybrać?. Pewnie nie raz zastanawialiście się, co należy brać pod uwagę przy wyborze sali weselnej. Nie którzy planują imprezę w plenerze, więc ten problem im odpadnie. …