Pizza

Pizza to potrawa kuchni włoskiej, która zdobyła bez wątpienia największą popularność na świecie. Nie ma chyba osoby, która nie zna pizzy pod postacią chociażby placka z sosem pomidorowym oraz serem. To właśnie jest najbardziej klasyczna postać pizzy, czyli Margeritha. Dodatkowo jest ona posypana różnego rodzaju ziołami. Pizza jest często uważana za Fast food, co jest trochę krzywdzącym określeniem. Dla Włochów bowiem pizza to nie tylko potrawa, to również część włoskiej tradycji i kultury. Do dzisiejszych czasów powstało tak wiele rodzajów pizzy, że nie ma możliwości spisania wszystkich jej rodzajów. Dodatki mogą być przeróżne, jednak najczęściej występujące to: salami, szynka, pieczarki, ser, ananas, tuńczyk, kurczak, cebula, pomidory, oliwki, owoce morza, a także różne sosy. W Europie bardzo często spożywa się pizzę z ketchupem, ale równie popularny jest sos czosnkowy. Istnieje kilka typów ciasta stosowanego przy robieniu pizzy. Pierwszym z nich jest ciasto neapolitańskie, którego grubość nie może przekraczać 3mm. Równie popularne jest ciasto typu Lazio, którego grubość oscyluje w granicach 1 do 2cm.

Leave a Reply

Czerwiec 2017
P W Ś C P S N
« sty    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
  • Tradycyjnie przygotowana kuchnia
    Są pomieszczenia w naszych domach, które nader wszystko podlegają odpowiednim zmianą. Trzeba się więc odpowiednio przygotować ku temu, móc właśnie je zaprojektować w sposób jak najbardziej komfortowy dla nas samych. …
  • Smaki Czarnego Lądu
    Afrykańska kuchnia łączy w sobie cechy oryginalnych przepisów z przyniesionymi przez kolonizatorów różnymi dodatkami. Szczególne bogactwo można dostrzec wśród warzyw i owoców. Występują tutaj gatunki nie spotykane w innych zakątkach …