Pizza

Pizza to potrawa kuchni włoskiej, która zdobyła bez wątpienia największą popularność na świecie. Nie ma chyba osoby, która nie zna pizzy pod postacią chociażby placka z sosem pomidorowym oraz serem. To właśnie jest najbardziej klasyczna postać pizzy, czyli Margeritha. Dodatkowo jest ona posypana różnego rodzaju ziołami. Pizza jest często uważana za Fast food, co jest trochę krzywdzącym określeniem. Dla Włochów bowiem pizza to nie tylko potrawa, to również część włoskiej tradycji i kultury. Do dzisiejszych czasów powstało tak wiele rodzajów pizzy, że nie ma możliwości spisania wszystkich jej rodzajów. Dodatki mogą być przeróżne, jednak najczęściej występujące to: salami, szynka, pieczarki, ser, ananas, tuńczyk, kurczak, cebula, pomidory, oliwki, owoce morza, a także różne sosy. W Europie bardzo często spożywa się pizzę z ketchupem, ale równie popularny jest sos czosnkowy. Istnieje kilka typów ciasta stosowanego przy robieniu pizzy. Pierwszym z nich jest ciasto neapolitańskie, którego grubość nie może przekraczać 3mm. Równie popularne jest ciasto typu Lazio, którego grubość oscyluje w granicach 1 do 2cm.

Leave a Reply

Maj 2018
P W Ś C P S N
« Sty    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  
  • Design w kuchniDesign w kuchni
    Wydawałoby się, że gotowanie to ciężkie i monotonne zadanie, a w sytuacji, gdy nie powiedzie nam się przygotowanie jesteśmy rozczarowani i zniechęceni. Warto jednak zadać sobie pytanie:, dlaczego nie ułatwimy …
  • Kulinaria z całego świataKulinaria z całego świata
    Jak najbardziej na wszelkiego rodzaju potrawy należy być otwartym. Dzięki temu, będzie można poszerzać swoje horyzonty. Podróżując po całym świecie warto próbować różnych kulinariów. Dzięki temu na pewno można będzie …