Polskie flaczki

Praktycznie każda kuchnia ma swoje smaki, które w większym lub mniejszym stopniu zaczynają się wpisywać w jej dorobek kulinarny. Na chwilę obecną praktycznie wszystkie kraje posiadają swoje dania, które są dość trudne do zaakceptowania przez ludzi zza granicy. Jednym z takowych dań jeżeli chodzi o nasz kraj są bardzo popularne i lubiane flaczki. Nie jest łatwo o znalezienie człowieka nie z naszego, kraju, który przystanie na zjedzenie ich chociaż trochę. Jak sama nazwa wskazuje flaczki przygotowane są z flaków zwierzęcych, które uprzednio się bardzo dokładnie czyści, bay mogły być w pełni jadalne i smaczne. Najczęściej u nas podawane są jako dodatek do bulionu, z którym smakują nader fantastycznie. Do naszej kultury wpisały się poprzez nie tylko codzienne ich spożywanie w domach, ale również bardzo dobry dodatek na wszelkich weselach czy większych imprezach gdzie stanowiły doskonały dodatek do serwowanego tam alkoholu. Znane od wielu wieków flaczki przetrwały więc i do dzisiejszych czasów i uparcie budzą dość duże poruszenie zarówno wśród ludzie w naszym kraju jak i poza jego granicami gdzie ludzie dość sceptycznie podchodzą do owego dania kiedy już się dowiadują co dokładnie posiadają na swoim talerzu.

Leave a Reply

Wrzesień 2018
P W Ś C P S N
« Sty    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
  • Kuchnia amerykańska znana na całym świecieKuchnia amerykańska znana na całym świecie
    Kuchnia amerykańska jest znana na całym świecie. Trudno jednak powiedzieć czy ma jednak rzesze swoich zwolenników. Jest ona dobra, ale jednocześnie niezdrowa. Można, więc powiedzieć, że spożywanie znanych potraw amerykańskich …
  • Kulinaria i pojęcie sztuki kulinarnejKulinaria i pojęcie sztuki kulinarnej
    Rodzaje pożywienia możemy podzielić na szereg grup. Bardziej ogólnie jednak wyróżniamy trzy podstawowe, czyli żywność nieprzetworzoną pochodzenia roślinnego, lub mięsnego, żywność przetworzoną, tego samego pochodzenia, a także minerały. Można tutaj …