Polskie flaczki

Praktycznie każda kuchnia ma swoje smaki, które w większym lub mniejszym stopniu zaczynają się wpisywać w jej dorobek kulinarny. Na chwilę obecną praktycznie wszystkie kraje posiadają swoje dania, które są dość trudne do zaakceptowania przez ludzi zza granicy. Jednym z takowych dań jeżeli chodzi o nasz kraj są bardzo popularne i lubiane flaczki. Nie jest łatwo o znalezienie człowieka nie z naszego, kraju, który przystanie na zjedzenie ich chociaż trochę. Jak sama nazwa wskazuje flaczki przygotowane są z flaków zwierzęcych, które uprzednio się bardzo dokładnie czyści, bay mogły być w pełni jadalne i smaczne. Najczęściej u nas podawane są jako dodatek do bulionu, z którym smakują nader fantastycznie. Do naszej kultury wpisały się poprzez nie tylko codzienne ich spożywanie w domach, ale również bardzo dobry dodatek na wszelkich weselach czy większych imprezach gdzie stanowiły doskonały dodatek do serwowanego tam alkoholu. Znane od wielu wieków flaczki przetrwały więc i do dzisiejszych czasów i uparcie budzą dość duże poruszenie zarówno wśród ludzie w naszym kraju jak i poza jego granicami gdzie ludzie dość sceptycznie podchodzą do owego dania kiedy już się dowiadują co dokładnie posiadają na swoim talerzu.

Leave a Reply

Czerwiec 2017
P W Ś C P S N
« sty    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
  • Monachium
    Ostatnie miasto, ostatni koncpet, ostatnia historia. Otóz Monachium wygralo pierwsze starcie z Leipzig. I jak juz wczesniej wspomnialam jest to zasluga ustroju demograficznego w wiekszym stopniu, a nizeli objektywnej oceny. …
  • Kuchnia z możliwością łatwego przetransportowania
    Jak wiadomo kuchnia kojarzy nam się z pomieszczeniem, gdzie przygotowuje się posiłki. Jednak bywa tak, że dany obiad może przyjść nam przygotowywać na wolnym powietrzu. Wtedy możemy mówić o kuchni …