Smaki Czarnego Lądu

Afrykańska kuchnia łączy w sobie cechy oryginalnych przepisów z przyniesionymi przez kolonizatorów różnymi dodatkami. Szczególne bogactwo można dostrzec wśród warzyw i owoców. Występują tutaj gatunki nie spotykane w innych zakątkach świata, np. czerwone banany, mające specyficzny bardzo słodki smak. Wiele potraw zmienia swój smak dzięki dodatkom owocowym. Popularny jest np. kurczak z dodatkiem mleczka kokosowego lub cytryny. Specyficzne gatunki zwierząt sprawiają, że można zjeść egzotyczne mięsa, np. kiełbasę z antylop czy steki z marynowanego strusia. Popularna w wielu regionach jest pasta z manioku z dodatkiem suszonych krewetek. W wielu miejscach stosuje się ciekawe dodatki, jak chociażby orzeszki ziemne czy zielone banany. W północnej Afryce podaje się dania o bardzo ostrym smaku i aromacie. Popularnym dodatkiem do potraw jest harrisa – bardzo ostra pasta z papryczek, którą stosuje się często w podobny sposób jak masło. Tutejsi kucharze uwielbiają różne połączenia przypraw, np. cynamon, szafran, imbir, czosnek. Jako dodatek do potraw królują przede wszystkim ryż, różne kasze i kuskus. Kuchnia afrykańska jest tak bogata, że nie sposób zamknąć jej w kilku potrawach. Każdy kraj cechuje oryginalność i kombinacja smaków.

Leave a Reply

Lipiec 2019
P W Ś C P S N
« Sty    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
  • Jajko na miękkoJajko na miękko
    Śniadanie. W moim domu są trzy osoby, ja, mąż i syn. Obaj pracują zawodowo, a ja pracuję w domu, mam pracę zdalną i często pracuję w kuchni. Pracuję na dwa …
  • Obiady na dowóz lublinObiady na dowóz lublin
    Sposób na głód w pracy. Wstałeś rano i jedyna rzecz jaką zdążyłeś zrobić to podstawowa higiena i szybkie wypicie kawy. Zresztą do świeżości w biurze jeszcze Ci daleko, ponieważ przez …