Smaki Czarnego Lądu

Afrykańska kuchnia łączy w sobie cechy oryginalnych przepisów z przyniesionymi przez kolonizatorów różnymi dodatkami. Szczególne bogactwo można dostrzec wśród warzyw i owoców. Występują tutaj gatunki nie spotykane w innych zakątkach świata, np. czerwone banany, mające specyficzny bardzo słodki smak. Wiele potraw zmienia swój smak dzięki dodatkom owocowym. Popularny jest np. kurczak z dodatkiem mleczka kokosowego lub cytryny. Specyficzne gatunki zwierząt sprawiają, że można zjeść egzotyczne mięsa, np. kiełbasę z antylop czy steki z marynowanego strusia. Popularna w wielu regionach jest pasta z manioku z dodatkiem suszonych krewetek. W wielu miejscach stosuje się ciekawe dodatki, jak chociażby orzeszki ziemne czy zielone banany. W północnej Afryce podaje się dania o bardzo ostrym smaku i aromacie. Popularnym dodatkiem do potraw jest harrisa – bardzo ostra pasta z papryczek, którą stosuje się często w podobny sposób jak masło. Tutejsi kucharze uwielbiają różne połączenia przypraw, np. cynamon, szafran, imbir, czosnek. Jako dodatek do potraw królują przede wszystkim ryż, różne kasze i kuskus. Kuchnia afrykańska jest tak bogata, że nie sposób zamknąć jej w kilku potrawach. Każdy kraj cechuje oryginalność i kombinacja smaków.

Leave a Reply

Lipiec 2018
P W Ś C P S N
« Sty    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  
  • Na czym podawać potrawy?Na czym podawać potrawy?
    Jedzenie to coś, czego bez wątpienia każdy z nas potrzebuje. Chcąc czy nie chcąc każdego dnia zmuszeni jesteśmy do tego, żeby przygotowywać co nieco do zjedzenia. Z pewnością zależy nam …
  • Kuchnia pełna możliwościKuchnia pełna możliwości
    Wyposażona pod każdym względem kuchnia, w dobrej jakości sprzęt, daje możliwość przyrządzania wyśmienitych dań, którymi zajadała się będzie cała rodzina. Jeśli więc naszym marzeniem jest chęć zachwycania potrawami kuchennymi swoich …