Smaki Czarnego Lądu

Afrykańska kuchnia łączy w sobie cechy oryginalnych przepisów z przyniesionymi przez kolonizatorów różnymi dodatkami. Szczególne bogactwo można dostrzec wśród warzyw i owoców. Występują tutaj gatunki nie spotykane w innych zakątkach świata, np. czerwone banany, mające specyficzny bardzo słodki smak. Wiele potraw zmienia swój smak dzięki dodatkom owocowym. Popularny jest np. kurczak z dodatkiem mleczka kokosowego lub cytryny. Specyficzne gatunki zwierząt sprawiają, że można zjeść egzotyczne mięsa, np. kiełbasę z antylop czy steki z marynowanego strusia. Popularna w wielu regionach jest pasta z manioku z dodatkiem suszonych krewetek. W wielu miejscach stosuje się ciekawe dodatki, jak chociażby orzeszki ziemne czy zielone banany. W północnej Afryce podaje się dania o bardzo ostrym smaku i aromacie. Popularnym dodatkiem do potraw jest harrisa – bardzo ostra pasta z papryczek, którą stosuje się często w podobny sposób jak masło. Tutejsi kucharze uwielbiają różne połączenia przypraw, np. cynamon, szafran, imbir, czosnek. Jako dodatek do potraw królują przede wszystkim ryż, różne kasze i kuskus. Kuchnia afrykańska jest tak bogata, że nie sposób zamknąć jej w kilku potrawach. Każdy kraj cechuje oryginalność i kombinacja smaków.

Leave a Reply

Maj 2018
P W Ś C P S N
« Sty    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  
  • Gotowanie jako hobbyGotowanie jako hobby
    Niczym nowym i zaskakującym nie powinno być dla nas to, że w dzisiejszych czasach wiele ludzi ma różne zainteresowania, którym to poświęcają oni naprawdę bardzo wiele czasu. Jak wiadomo, zainteresowania …
  • Kuchnia dla małych dzieciKuchnia dla małych dzieci
    Małe dzieci, mają wiele specyficznych potrzeb, jakich nie da się od tak wymienić. Są one doskonale dla nich przystosowane w licznych książkach, jak i też opisane tak, aby mogły się …