Smaki Czarnego Lądu

Afrykańska kuchnia łączy w sobie cechy oryginalnych przepisów z przyniesionymi przez kolonizatorów różnymi dodatkami. Szczególne bogactwo można dostrzec wśród warzyw i owoców. Występują tutaj gatunki nie spotykane w innych zakątkach świata, np. czerwone banany, mające specyficzny bardzo słodki smak. Wiele potraw zmienia swój smak dzięki dodatkom owocowym. Popularny jest np. kurczak z dodatkiem mleczka kokosowego lub cytryny. Specyficzne gatunki zwierząt sprawiają, że można zjeść egzotyczne mięsa, np. kiełbasę z antylop czy steki z marynowanego strusia. Popularna w wielu regionach jest pasta z manioku z dodatkiem suszonych krewetek. W wielu miejscach stosuje się ciekawe dodatki, jak chociażby orzeszki ziemne czy zielone banany. W północnej Afryce podaje się dania o bardzo ostrym smaku i aromacie. Popularnym dodatkiem do potraw jest harrisa – bardzo ostra pasta z papryczek, którą stosuje się często w podobny sposób jak masło. Tutejsi kucharze uwielbiają różne połączenia przypraw, np. cynamon, szafran, imbir, czosnek. Jako dodatek do potraw królują przede wszystkim ryż, różne kasze i kuskus. Kuchnia afrykańska jest tak bogata, że nie sposób zamknąć jej w kilku potrawach. Każdy kraj cechuje oryginalność i kombinacja smaków.

Leave a Reply

Listopad 2018
P W Ś C P S N
« Sty    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
  • Kuchnia jako miejsceKuchnia jako miejsce
    Kuchnia jest miejscem, w którym panie przebywają nieraz wiele godzin dziennie. Rano przygotowują śniadanie, w południe obiad, a wieczorem kolację. Miejsce ważne, ponieważ to w nim integruje się rodzina i …
  • Obieraczka do ziemniakówObieraczka do ziemniaków
    Obieranie ziemniaków. Będąc dzieckiem, patrzyłam i podziwiałam, jak szybko kucharka mojej babci obiera ziemniaki. Chciałam jak ona, tak się nauczyć, ale miałam za małe rączki. Przez kilka lat ćwiczyłam obieranie, …