Smaki kwaśne

Ludziom się nigdy nie dogodzi pod względem jedzenia różnych rzeczy i na przykład ten kto lubi ostre rzeczy bardzo przyprawione nie da się namówić na jedzenie mało przyprawione, bez soli, papryki czy innych przypraw, które wyostrzają smak danej potrawy. Nie każdy może jeść takie ostre rzeczy ze względu na stan zdrowia, bo przecież w nadmiarze ostre przyprawy są po prostu nie zdrowe dla organizmu. To samo jest jeśli chodzi o potrawy kwaśne, które w dużych ilościach i jedzone bardzo często są wręcz szkodliwe dla nerek i wątroby. Kwaśne potrawy to na pewno kwaśnica wykonywana z kiszonej kapusty z dodatkiem dużej ilości mięsa i jest ona regionalną potrawą zwłaszcza wśród górali. Taka kwaśnica jest robiona na bazie kiszonej kapusty więc można by powiedzieć że jest w sumie zdrowa a miłośnicy kapusty nie mogą się bez tej potrawy obejść. Każdy kto odwiedza góry musi jej po prostu spróbować. W każdym regionie góralskim kwaśnica jest jest robiona zawsze inaczej ale jest bardzo smaczna. Smaki kwaśne uzyskuje się tez po dodaniu do potraw octu, ale też trzeba uważać, aby nie przedobrzyć z tym octem, gdyż ocet w dużych ilościach jest szkodliwy dla zdrowia. Ocet dodaje się do zimnych nóżek, do barszczu czerwonego po to aby uzyskać odpowiedni kolor i nieco zakwasić zupę.

Leave a Reply

Październik 2017
P W Ś C P S N
« sty    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  
  • Kuchnia z możliwością łatwego przetransportowaniaKuchnia z możliwością łatwego przetransportowania
    Jak wiadomo kuchnia kojarzy nam się z pomieszczeniem, gdzie przygotowuje się posiłki. Jednak bywa tak, że dany obiad może przyjść nam przygotowywać na wolnym powietrzu. Wtedy możemy mówić o kuchni …
  • Ukraińskie smakiUkraińskie smaki
    Swoje podróże po świecie warto zacząć od najbliższych sąsiadów. Wiele osób wyjeżdża za naszą wschodnią granicę odwiedzając Ukrainę. Z czym nam się kojarzy kuchnia tego regionu? Przede wszystkim z wódką, …