Smaki kwaśne

Ludziom się nigdy nie dogodzi pod względem jedzenia różnych rzeczy i na przykład ten kto lubi ostre rzeczy bardzo przyprawione nie da się namówić na jedzenie mało przyprawione, bez soli, papryki czy innych przypraw, które wyostrzają smak danej potrawy. Nie każdy może jeść takie ostre rzeczy ze względu na stan zdrowia, bo przecież w nadmiarze ostre przyprawy są po prostu nie zdrowe dla organizmu. To samo jest jeśli chodzi o potrawy kwaśne, które w dużych ilościach i jedzone bardzo często są wręcz szkodliwe dla nerek i wątroby. Kwaśne potrawy to na pewno kwaśnica wykonywana z kiszonej kapusty z dodatkiem dużej ilości mięsa i jest ona regionalną potrawą zwłaszcza wśród górali. Taka kwaśnica jest robiona na bazie kiszonej kapusty więc można by powiedzieć że jest w sumie zdrowa a miłośnicy kapusty nie mogą się bez tej potrawy obejść. Każdy kto odwiedza góry musi jej po prostu spróbować. W każdym regionie góralskim kwaśnica jest jest robiona zawsze inaczej ale jest bardzo smaczna. Smaki kwaśne uzyskuje się tez po dodaniu do potraw octu, ale też trzeba uważać, aby nie przedobrzyć z tym octem, gdyż ocet w dużych ilościach jest szkodliwy dla zdrowia. Ocet dodaje się do zimnych nóżek, do barszczu czerwonego po to aby uzyskać odpowiedni kolor i nieco zakwasić zupę.

Leave a Reply

Grudzień 2017
P W Ś C P S N
« sty    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
  • świąteczne potrawyświąteczne potrawy
    Świąteczne potrawy są bardzo charakterystyczne. Wszystko uzależnione jest jeszcze konkretnym świętem, który aktualnie następuje. Na pewno każdy chce się w odłowieni sposób przygotować. Potrawy dostosowywane na Boże Narodzenie, są dość …
  • Kuchnia PolskaKuchnia Polska
    Jedzenie jest tym dodatkiem dla większości z nas, który staje się naprawdę niezbędnym zarówno w momencie kiedy potrzebujemy większej ilości siły jak i zabiegamy dla siebie o materie takie jak …