Smaki kwaśne

Ludziom się nigdy nie dogodzi pod względem jedzenia różnych rzeczy i na przykład ten kto lubi ostre rzeczy bardzo przyprawione nie da się namówić na jedzenie mało przyprawione, bez soli, papryki czy innych przypraw, które wyostrzają smak danej potrawy. Nie każdy może jeść takie ostre rzeczy ze względu na stan zdrowia, bo przecież w nadmiarze ostre przyprawy są po prostu nie zdrowe dla organizmu. To samo jest jeśli chodzi o potrawy kwaśne, które w dużych ilościach i jedzone bardzo często są wręcz szkodliwe dla nerek i wątroby. Kwaśne potrawy to na pewno kwaśnica wykonywana z kiszonej kapusty z dodatkiem dużej ilości mięsa i jest ona regionalną potrawą zwłaszcza wśród górali. Taka kwaśnica jest robiona na bazie kiszonej kapusty więc można by powiedzieć że jest w sumie zdrowa a miłośnicy kapusty nie mogą się bez tej potrawy obejść. Każdy kto odwiedza góry musi jej po prostu spróbować. W każdym regionie góralskim kwaśnica jest jest robiona zawsze inaczej ale jest bardzo smaczna. Smaki kwaśne uzyskuje się tez po dodaniu do potraw octu, ale też trzeba uważać, aby nie przedobrzyć z tym octem, gdyż ocet w dużych ilościach jest szkodliwy dla zdrowia. Ocet dodaje się do zimnych nóżek, do barszczu czerwonego po to aby uzyskać odpowiedni kolor i nieco zakwasić zupę.

Leave a Reply

Sierpień 2017
P W Ś C P S N
« sty    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  
  • Kulinaria dla każdego
    Kobiety, zazwyczaj młode, które nie za dobrze potrafią gotować zazwyczaj myślą, ze już się nie nauczą i takie gotowanie jest bez sensu. Takie podejście jest bardzo złe, ponieważ powinny szukać …
  • Coraz więcej mężczyzn odnajduje się w kuchni
    Z najnowszych sondaży wynika, że coraz więcej kobiet zadowolonych jest z kuchennych dokonań swoich mężczyzn. Jak się okazuje, panowie w naszym kraju coraz chętniej biorą się za gotowanie, co niewątpliwe …