Smaki Wielkopolski

Wielkopolska uznawana za kolebkę naszej państwowości ma bogate tradycje kulinarne wywodzące się głównie z kuchni wiejskiej. Będąc w tym regionie trzeba spróbować plyndzy, czyli znanych w innych częściach Polski placków ziemniaczanych. Podaje je się na słodko lub z dodatkiem zeszklonej na maśle cebulki. Popularne są również szare kluski, które przyrządza się z utartych surowych kartofli. Okrasza je się smażonym z cebulą boczkiem. Regionalną specjalnością stała się czernina – rosół z dodatkiem kaczej lub gęsiej krwi przyprawiony goździkami i sokiem wiśniowym, podawany z kluseczkami. Daniem głównym może być kaczka pieczona z winnym jabłkiem, do której świetnie pasuje modra kapusta lub kasza gryczana. Podaje się również przepyszną fasolkę szparagową – szabel w zalewie. Z białego sera przyrządza się popularny dodatek do innych potraw. Najpierw odstawia się ser, żeby trochę poleżał. Kiedy nabierze lekko nieprzyjemnego zapachu, smaży się go na maśle dodając na końcu jajko i kminek. Po ostygnięciu można go podawać np. na kanapkach. Innym produktem z sera jest gzik wielkopolski powstały ze zmielonego twarogu z dodatkiem kwaśnej śmietany, drobno pokrojonej cebuli i soli. Specjalnie na 11 listopada powstają rogale św. Marcina. Piecze się je z białym makiem, migdałami, marcepanem i orzechami włoskimi, a całość dekoruje dużą ilością lukru.

Leave a Reply

Październik 2017
P W Ś C P S N
« sty    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  
  • Dania na każdą okazjęDania na każdą okazję
    Wiadomo, że w naszym życiu ciągle coś się dzieje. Mają miejsce różne uroczystości, różne okazje. Bywa, że zmuszeni jesteśmy do tego, żeby zaserwować swoim gościom jakieś stosowne dania. Niesamowicie często …
  • Kuchnia francuskaKuchnia francuska
    Kuchnia francuska jest bardzo dobrą formą kuchni wykwintnej. To wspaniałe, że można cieszyć się jej doskonałym smakiem. Wiele osób uważa, że Francja pod względem kulinarnym nie ma sobie równych, jest …