Smaki Wielkopolski

Wielkopolska uznawana za kolebkę naszej państwowości ma bogate tradycje kulinarne wywodzące się głównie z kuchni wiejskiej. Będąc w tym regionie trzeba spróbować plyndzy, czyli znanych w innych częściach Polski placków ziemniaczanych. Podaje je się na słodko lub z dodatkiem zeszklonej na maśle cebulki. Popularne są również szare kluski, które przyrządza się z utartych surowych kartofli. Okrasza je się smażonym z cebulą boczkiem. Regionalną specjalnością stała się czernina – rosół z dodatkiem kaczej lub gęsiej krwi przyprawiony goździkami i sokiem wiśniowym, podawany z kluseczkami. Daniem głównym może być kaczka pieczona z winnym jabłkiem, do której świetnie pasuje modra kapusta lub kasza gryczana. Podaje się również przepyszną fasolkę szparagową – szabel w zalewie. Z białego sera przyrządza się popularny dodatek do innych potraw. Najpierw odstawia się ser, żeby trochę poleżał. Kiedy nabierze lekko nieprzyjemnego zapachu, smaży się go na maśle dodając na końcu jajko i kminek. Po ostygnięciu można go podawać np. na kanapkach. Innym produktem z sera jest gzik wielkopolski powstały ze zmielonego twarogu z dodatkiem kwaśnej śmietany, drobno pokrojonej cebuli i soli. Specjalnie na 11 listopada powstają rogale św. Marcina. Piecze się je z białym makiem, migdałami, marcepanem i orzechami włoskimi, a całość dekoruje dużą ilością lukru.

Leave a Reply

Marzec 2019
P W Ś C P S N
« Sty    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
  • Domowe słodkościDomowe słodkości
    Każdy z nas lubi słodkie batoniki, czekolady, czekoladowe cukierki. Mało kto jednak sam w domu próbuje upichcić te smakołyki. Nasze babcie i prababcie częściej gotowały i wymyślały różnego rodzaju przepisy …
  • Udostępnij swoje potrawyUdostępnij swoje potrawy
    Pasja to coś, czym może poszczycić się wiele osób. Tyczy się ona wielu różnych rzeczy. Pasją wielu osób jest gotowanie i po prostu uwielbiają one to robić. Te osoby zazwyczaj …