Smaki Wielkopolski

Wielkopolska uznawana za kolebkę naszej państwowości ma bogate tradycje kulinarne wywodzące się głównie z kuchni wiejskiej. Będąc w tym regionie trzeba spróbować plyndzy, czyli znanych w innych częściach Polski placków ziemniaczanych. Podaje je się na słodko lub z dodatkiem zeszklonej na maśle cebulki. Popularne są również szare kluski, które przyrządza się z utartych surowych kartofli. Okrasza je się smażonym z cebulą boczkiem. Regionalną specjalnością stała się czernina – rosół z dodatkiem kaczej lub gęsiej krwi przyprawiony goździkami i sokiem wiśniowym, podawany z kluseczkami. Daniem głównym może być kaczka pieczona z winnym jabłkiem, do której świetnie pasuje modra kapusta lub kasza gryczana. Podaje się również przepyszną fasolkę szparagową – szabel w zalewie. Z białego sera przyrządza się popularny dodatek do innych potraw. Najpierw odstawia się ser, żeby trochę poleżał. Kiedy nabierze lekko nieprzyjemnego zapachu, smaży się go na maśle dodając na końcu jajko i kminek. Po ostygnięciu można go podawać np. na kanapkach. Innym produktem z sera jest gzik wielkopolski powstały ze zmielonego twarogu z dodatkiem kwaśnej śmietany, drobno pokrojonej cebuli i soli. Specjalnie na 11 listopada powstają rogale św. Marcina. Piecze się je z białym makiem, migdałami, marcepanem i orzechami włoskimi, a całość dekoruje dużą ilością lukru.

Leave a Reply

Styczeń 2019
P W Ś C P S N
« Sty    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  
  • Czajnik emaliowany z gwizdkiemCzajnik emaliowany z gwizdkiem
    Czajnik do kuchni. Kuchnia to tętniące życiem serce każdego domu. Przygotowujemy tam posiłki, rozmawiamy, pijemy poranną kawę i popołudniową herbatę. Do przygotowania ciepłych napojów niezbędny jest czajnik, który stanowi jeden …
  • Nakrętki na słoikiNakrętki na słoiki
    Zakręcona. Jak co roku, moja mama o wszystkim myśląca kobieta, robiła przetwory z warzyw i owoców. Pomagałam jej w tym, choć tego do tej pory tego nie lubię. Ogórki były …