Ukraińskie smaki

Swoje podróże po świecie warto zacząć od najbliższych sąsiadów. Wiele osób wyjeżdża za naszą wschodnią granicę odwiedzając Ukrainę. Z czym nam się kojarzy kuchnia tego regionu? Przede wszystkim z wódką, która jest głównym trunkiem tego kraju. Jako przekąski do niej podawane są wędzone kawałki słoniny lub boczku oraz cebula. Popularną zupą jest barszcz, znany w Polsce pod nazwą ukraiński, przygotowywany z buraków z dodatkiem różnych warzyw, głównie ziemniaków, i koncentratu pomidorowego. Na stołach królują pierogi z farszem z kaszy lub sera, polane tłuszczem z dużymi kawałkami słoniny. Jednym z dań tradycyjnych są pielmienie, czyli tradycyjne pierożki z mięsnym nadzieniem. Popularną słodką przekąską jest słojka, ciastko będące mieszanką sera, rodzynków i orzechów. Charakterystycznym wschodnim daniem są bliny – czyli pulchne drożdżowe placki podawane z roztopionym masłem, gęstą śmietaną lub na słodko z cukrem i dżemem. Latem warto spróbować pysznych chłodników serwowanych np. z jajkiem. Polecam również danie, które w pewnej restauracji nazywało się przysmak atamana, były to malutkie placuszki ziemniaczane podane z roztopionym tłuszczem i kwaśną śmietaną. W sklepach możecie kupić bardzo odświeżający kwas chlebowy, który jest popularnym napojem bezalkoholowym.

Leave a Reply

Listopad 2018
P W Ś C P S N
« Sty    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
  • Nie bój się przyprawNie bój się przypraw
    Wiele jest takich osób, które to mają zastrzeżenia co do przygotowanych przez siebie potraw. Niestety nie zawsze smakują one tak, jak się tego spodziewamy. Nie zawsze spełniają one nasze oczekiwania. …
  • Węgierskie specjalnościWęgierskie specjalności
    Przysłowie „Polak, Węgier, dwa bratanki” nie odnosi się do kuchni. Madziarzy mają bowiem diametralnie inne gusta niż my. Ich dania charakteryzują się przede wszystkim dużą ilością papryki zarówno ostrej, jak …