Węgierskie specjalności

Przysłowie „Polak, Węgier, dwa bratanki” nie odnosi się do kuchni. Madziarzy mają bowiem diametralnie inne gusta niż my. Ich dania charakteryzują się przede wszystkim dużą ilością papryki zarówno ostrej, jak i słodkiej. Uknuto nawet takie powiedzenie, ze gospodyni chcąc coś ugotować, stawia na stole słoik papryki i zastanawia się, co do niej dodać. Mi osobiście myśląc o Węgrzech nasuwa się ich przepyszne leczo – rodzaj gęstego sosu przygotowywanego z boczku lub słoniny z dodatkiem pomidorów, papryki i innych warzyw. Najczęściej podaje się je z mięsem lub jako dodatek do makaronu. Oczywiście na stołach nie może zabraknąć różnych gulaszy przyrządzanych z grubo krojonego mięsa z dodatkiem przeróżnych warzyw, np. ziemniaków. Inną odmianą tego dania jest bogracz, czyli gęsta zupa z żółtej i czerwonej papryki, pomidorów, z dużą ilością wołowiny i dodatkiem kminku. Zdecydowanie polecam ją na długie zimowe wieczory. Inną tradycyjną zupą węgierską jest halaszle – rybny wywar przygotowywany z różnych ryb słodkowodnych (np. karpia, suma) z dodatkiem nieodłącznej papryki i pomidorów. Oczywiście czym byłaby uczta węgierska bez tradycyjnego wina. Tokaj, bo o nim mowa, zyskał sławę już kilkaset lat temu i do tej pory cieszy podniebienia smakoszy. Najlepiej jednak smakuje podany w tradycyjnych węgierskich knajpkach, nalewany celnie do kieliszka nawet z kilku metrów przez mistrzów kelnerskich.

Leave a Reply

Lipiec 2018
P W Ś C P S N
« Sty    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  
  • Smaki pokoleńSmaki pokoleń
    Smaki, jakie dotyczą poszczególnych pokoleń, są dla nas niepomiernie ważne. Najbardziej interesujące są opcje, jakie w owych smakach, są zawarte. Dla osób, znajdujących się w różnego rodzaju domach, może być …
  • Smak jest najważniejszySmak jest najważniejszy
    Bez smaku dużo by się traciło. Dzięki temu, że ma się smak, można kosztować wielu potraw i wzbogacać przez to swoje życie. Jak najbardziej stanowiło to będzie odpowiednio dobrą sytuację …