Węgierskie specjalności

Przysłowie „Polak, Węgier, dwa bratanki” nie odnosi się do kuchni. Madziarzy mają bowiem diametralnie inne gusta niż my. Ich dania charakteryzują się przede wszystkim dużą ilością papryki zarówno ostrej, jak i słodkiej. Uknuto nawet takie powiedzenie, ze gospodyni chcąc coś ugotować, stawia na stole słoik papryki i zastanawia się, co do niej dodać. Mi osobiście myśląc o Węgrzech nasuwa się ich przepyszne leczo – rodzaj gęstego sosu przygotowywanego z boczku lub słoniny z dodatkiem pomidorów, papryki i innych warzyw. Najczęściej podaje się je z mięsem lub jako dodatek do makaronu. Oczywiście na stołach nie może zabraknąć różnych gulaszy przyrządzanych z grubo krojonego mięsa z dodatkiem przeróżnych warzyw, np. ziemniaków. Inną odmianą tego dania jest bogracz, czyli gęsta zupa z żółtej i czerwonej papryki, pomidorów, z dużą ilością wołowiny i dodatkiem kminku. Zdecydowanie polecam ją na długie zimowe wieczory. Inną tradycyjną zupą węgierską jest halaszle – rybny wywar przygotowywany z różnych ryb słodkowodnych (np. karpia, suma) z dodatkiem nieodłącznej papryki i pomidorów. Oczywiście czym byłaby uczta węgierska bez tradycyjnego wina. Tokaj, bo o nim mowa, zyskał sławę już kilkaset lat temu i do tej pory cieszy podniebienia smakoszy. Najlepiej jednak smakuje podany w tradycyjnych węgierskich knajpkach, nalewany celnie do kieliszka nawet z kilku metrów przez mistrzów kelnerskich.

Leave a Reply

Wrzesień 2018
P W Ś C P S N
« Sty    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
  • Dla mięsożercówDla mięsożerców
    Wielu z nas mięsożerców lubi mięso drobiowe, z którego można zrobić bardzo wiele. Kupując całego kurczaka możemy go podzielić na porcje i mieć obiad na cały tydzień. Z porcji rosołowej …
  • Kuchnia amerykańskaKuchnia amerykańska
    Kuchnia amerykańska od zawsze kojarzyła się z takim ciężkostrawnym jedzeniem. W naszym kraju utarło się, że Ameryka to przede wszystkim hamburgery, hot-dogi i takie właśnie różne przekąski. Jednakże to nie …