Węgierskie specjalności

Przysłowie „Polak, Węgier, dwa bratanki” nie odnosi się do kuchni. Madziarzy mają bowiem diametralnie inne gusta niż my. Ich dania charakteryzują się przede wszystkim dużą ilością papryki zarówno ostrej, jak i słodkiej. Uknuto nawet takie powiedzenie, ze gospodyni chcąc coś ugotować, stawia na stole słoik papryki i zastanawia się, co do niej dodać. Mi osobiście myśląc o Węgrzech nasuwa się ich przepyszne leczo – rodzaj gęstego sosu przygotowywanego z boczku lub słoniny z dodatkiem pomidorów, papryki i innych warzyw. Najczęściej podaje się je z mięsem lub jako dodatek do makaronu. Oczywiście na stołach nie może zabraknąć różnych gulaszy przyrządzanych z grubo krojonego mięsa z dodatkiem przeróżnych warzyw, np. ziemniaków. Inną odmianą tego dania jest bogracz, czyli gęsta zupa z żółtej i czerwonej papryki, pomidorów, z dużą ilością wołowiny i dodatkiem kminku. Zdecydowanie polecam ją na długie zimowe wieczory. Inną tradycyjną zupą węgierską jest halaszle – rybny wywar przygotowywany z różnych ryb słodkowodnych (np. karpia, suma) z dodatkiem nieodłącznej papryki i pomidorów. Oczywiście czym byłaby uczta węgierska bez tradycyjnego wina. Tokaj, bo o nim mowa, zyskał sławę już kilkaset lat temu i do tej pory cieszy podniebienia smakoszy. Najlepiej jednak smakuje podany w tradycyjnych węgierskich knajpkach, nalewany celnie do kieliszka nawet z kilku metrów przez mistrzów kelnerskich.

Leave a Reply

Czerwiec 2017
P W Ś C P S N
« sty    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
  • Kuchnia amerykańska- czy faktycznie wyłącznie fast foods?
    W obecnych czasach bardzo powszechne stało się jadanie niezdrowych posiłków z barów Fast foods. Jako ojczyznę tych dań wszyscy traktujemy zapewne Stany Zjednoczone, które najczęściej wprowadzają w codzienność najwięcej zmian. …
  • Co to takiego są kulinaria?
    Najczęściej, gdy słyszymy słowo kulinaria, to od razu wiemy, że będzie mowa na przykład o jakimś przepisie, bądź też o jakimś pysznym daniu. Gdy idziemy do naszych znajomych i smakuje …