Węgierskie specjalności

Przysłowie „Polak, Węgier, dwa bratanki” nie odnosi się do kuchni. Madziarzy mają bowiem diametralnie inne gusta niż my. Ich dania charakteryzują się przede wszystkim dużą ilością papryki zarówno ostrej, jak i słodkiej. Uknuto nawet takie powiedzenie, ze gospodyni chcąc coś ugotować, stawia na stole słoik papryki i zastanawia się, co do niej dodać. Mi osobiście myśląc o Węgrzech nasuwa się ich przepyszne leczo – rodzaj gęstego sosu przygotowywanego z boczku lub słoniny z dodatkiem pomidorów, papryki i innych warzyw. Najczęściej podaje się je z mięsem lub jako dodatek do makaronu. Oczywiście na stołach nie może zabraknąć różnych gulaszy przyrządzanych z grubo krojonego mięsa z dodatkiem przeróżnych warzyw, np. ziemniaków. Inną odmianą tego dania jest bogracz, czyli gęsta zupa z żółtej i czerwonej papryki, pomidorów, z dużą ilością wołowiny i dodatkiem kminku. Zdecydowanie polecam ją na długie zimowe wieczory. Inną tradycyjną zupą węgierską jest halaszle – rybny wywar przygotowywany z różnych ryb słodkowodnych (np. karpia, suma) z dodatkiem nieodłącznej papryki i pomidorów. Oczywiście czym byłaby uczta węgierska bez tradycyjnego wina. Tokaj, bo o nim mowa, zyskał sławę już kilkaset lat temu i do tej pory cieszy podniebienia smakoszy. Najlepiej jednak smakuje podany w tradycyjnych węgierskich knajpkach, nalewany celnie do kieliszka nawet z kilku metrów przez mistrzów kelnerskich.

Leave a Reply

Listopad 2018
P W Ś C P S N
« Sty    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
  • Kuchnia żydowska – jedna z głównych kuchni międzynarodowychKuchnia żydowska – jedna z głównych kuchni międzynarodowych
    Kuchnia żydowska jest bardzo popularna w wielu regionach naszego kraju, związane jest to przede wszystkim z historią Polski i faktem, że duża część ludności pochodzenia żydowskiego zamieszkiwała ziemie polskie przed …
  • Najlepsze smakiNajlepsze smaki
    Ludzie kochają jeść i nie ma w tym nic dziwnego. W końcu możemy żyć jedynie na podstawie dostarczanej codziennie do organizmu energii. Jak zapewne dobrze wiesz różnimy się od siebie …