Węgierskie specjalności

Przysłowie „Polak, Węgier, dwa bratanki” nie odnosi się do kuchni. Madziarzy mają bowiem diametralnie inne gusta niż my. Ich dania charakteryzują się przede wszystkim dużą ilością papryki zarówno ostrej, jak i słodkiej. Uknuto nawet takie powiedzenie, ze gospodyni chcąc coś ugotować, stawia na stole słoik papryki i zastanawia się, co do niej dodać. Mi osobiście myśląc o Węgrzech nasuwa się ich przepyszne leczo – rodzaj gęstego sosu przygotowywanego z boczku lub słoniny z dodatkiem pomidorów, papryki i innych warzyw. Najczęściej podaje się je z mięsem lub jako dodatek do makaronu. Oczywiście na stołach nie może zabraknąć różnych gulaszy przyrządzanych z grubo krojonego mięsa z dodatkiem przeróżnych warzyw, np. ziemniaków. Inną odmianą tego dania jest bogracz, czyli gęsta zupa z żółtej i czerwonej papryki, pomidorów, z dużą ilością wołowiny i dodatkiem kminku. Zdecydowanie polecam ją na długie zimowe wieczory. Inną tradycyjną zupą węgierską jest halaszle – rybny wywar przygotowywany z różnych ryb słodkowodnych (np. karpia, suma) z dodatkiem nieodłącznej papryki i pomidorów. Oczywiście czym byłaby uczta węgierska bez tradycyjnego wina. Tokaj, bo o nim mowa, zyskał sławę już kilkaset lat temu i do tej pory cieszy podniebienia smakoszy. Najlepiej jednak smakuje podany w tradycyjnych węgierskich knajpkach, nalewany celnie do kieliszka nawet z kilku metrów przez mistrzów kelnerskich.

Leave a Reply

Październik 2019
P W Ś C P S N
« Sty    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  
  • Suplementy omega 3Suplementy omega 3
    Cenne kwasy tłuszczowe. Chociaż współcześnie mamy dostęp do wielu różnego rodzaju suplementów diety, nie zawsze zachodzi potrzeba ich przyjmowania. Cenne substancje odżywcze lepiej dostarczać sobie z pożywieniem, bo w takiej …
  • Gotuj samodzielnieGotuj samodzielnie
    Z pewnością każdy z nas doskonale wie o tym, że w dzisiejszych czasach bardzo często dochodzi do takich sytuacji, kiedy to mnóstwo ludzi decyduje się na pewne inwestycje, dzięki którym …