W dzisiejszych czasach coraz więcej osób zwraca uwagę na to, co je. Konsumenci czytają etykiety produktów i dokonują mądrych wyborów. Niestety nie wszyscy rozumieją, co konkretnie znajduje się pod tajemniczymi symbolami. Niektóre dodatki spożywcze nie zagrażają naszemu zdrowiu, a zostały dodane w celu poprawienia wyglądu lub właściwości artykułów spożywczych. Po czym je rozpoznać? W tym artykule omówimy kilka dodatków spożywczych, o których warto wiedzieć więcej. Pomoże to osobom dbającym o swoją dietę mądrze dobierać produkty.
Konserwanty – czy te dodatki spożywcze naprawdę zagrażają naszemu zdrowiu?
Pierwszym dodatkiem spożywczym, o którym warto powiedzieć więcej, są konserwanty. Każdy konsument wie o ich istnieniu. Niestety kojarzone są z największym złem, którego trzeba unikać. Czy to prawda? Prawdą jest jedynie, że warto wybierać wysokiej jakości produkty, które są naturalne. Jednak konserwanty to nie tylko chemiczne środki. To także substancje wprowadzane z dymem wędzarniczym, sól, cukier czy ocet. W grupie chemicznych konserwantów znajdują się za to barwniki, przeciwutleniacze, witaminy oraz antybiotyki. Co ważne, aby zostały dopuszczone do żywności, muszą spełniać szereg wymagań. Nie mogą narażać naszego zdrowia oraz negatywnie wpływać na produkt. Zazwyczaj skupiamy się na wadach konserwantów, ale co można powiedzieć o ich zaletach? Konserwanty stworzone zostały po to, by wydłużyć okres przydatności do spożycia. Powinny więc zapobiegać rozwojowi baterii, grzybów i wirusów.
Lecytyny – dodatki spożywcze korzystne dla zdrowia
Niektóre dodatki spożywcze nie tylko nie szkodzą zdrowiu, ale nawet je wspomagają. Na przykład lecytyny korzystnie wpływają na organizm. Co ciekawe, wiele osób stosuje lecytynę jako suplement, w celu poprawienia koncentracji i pamięci. Ta substancja jest wykorzystywana również w branży kosmetycznej, ponieważ wykazuje właściwości nawilżające. W przemyśle spożywczym dodawana jest do pieczywa i wyrobów cukierniczych, ponieważ przedłuża ich świeżość i sprawia, że są miękkie. Lecytynę znajdziemy też w czekoladzie, której nadaje aksamitność.
Dodatki spożywcze – gdzie kupują je producenci żywności?
Wśród dodatków spożywczych dużą sławą cieszą się nie tylko lecytyny i konserwanty, ale także fosforany, białko wieprzowe oraz skrobia pszenna. Wszystkie te środki pozytywnie wpływają na właściwości produktów. Producenci żywności kupują je u sprawdzonych dystrybutorów, takich jak https://oqema.pl/produkty/branza-spozywcza-i-paszowa/. Dystrybutor powinien posiadać odpowiednie certyfikaty oraz specjalistyczne pojazdy-mroźnie, które umożliwiają przewożenie surowców spożywczych, nie narażając ich na zepsucie. Poza tym musi pozyskiwać surowce z odpowiednich źródeł. Jakość dodatków spożywczych ma bowiem ogromny wpływ na jakość końcowych produktów. Jeśli producenci chcą przekonać konsumentów do zakupu swojego towaru, powinni korzystać ze sprawdzonych usług. Tylko wtedy uda się wyróżnić na tle konkurencji i wyprodukować żywność o pożądanych parametrach.